Znany pod swą popularną nazwą to w rzeczywistości lilak pospolity. Jest to należący do rodziny oliwkowatych krzew intensywnie kwitnący na wiosnę.
Do celów kulinarnych wykorzystywane są kwiaty lilaka, zarówno świeże, jak i suszone, a także liście. Natomiast do celów leczniczych - również kora. Ze świeżych kwiatów przygotowuje się ocet, nalewki, można je dodawać do lemoniady oraz koktajli, sałatek i deserów. Kwiatostany można ponadto smażyć w kiściach w cieście naleśnikowym, podobnie jak kwiaty robinii.
surowiec z lilaka pospolitego stosowany jest wewnętrznie (napary, nalewki) i zewnętrznie (maści, tonik) w leczeniu np. kaszlu, przeziębienia, bólów głowy, czy też chorób skórnych i schorzeń reumatycznych. Uważa się, że działa osłaniająco na wątrobę oraz wspomaga walkę z pasożytami. Odwary i napary mogą być wykorzystywane do płukania jamy ustnej i przemywania okolic oczu.
Jak przyrządzić herbatę z bzu?
Należy zebrać duży bukiet, oberwać kwiaty i wsypać do szklanego słoja. Kwiaty powinno się mocno ubić i pozostawić w zakręconym słoju, w ciepłym stopniu na 12 godzin. Naczynie najlepiej ustawić w ciepłym miejscu. Następnie kwiaty wyjmujemy i suszymy rozłożone cienką warstwą na papierze do pieczenia. Wysuszone kwiaty wystarczy przełożyć do pojemnika i przygotowywać z nich herbatę, w ilości: 1 łyżeczka suszu na filiżankę napoju.
Przepis na nalewkę z kwiatów bzu
Składniki:
· kilka kiści fioletowych kwiatów (4-6szt. w zależności od wielkości),
· 1,5 szklanki cukru (zamiennie miodu),
· sok z jednej cytryny,
· 1-1,5 szklanki przegotowanej wody,
· 1,5 l wódki.
Przygotowanie:
Oczyścić i oberwać kwiaty od gałązek, umieścić w słoju, dodać sok z cytryny, wodę, cukier i alkohol. Nalewkę zakręcić w naczyniu i odstawić w ciemne miejsce na kilka miesięcy, a od czasu do czasu wstrząsnąć zawartością. Po 4-6 miesiącach odsączyć kwiaty i przelać nalewkę do naczynia docelowego.