Ale nie tylko. Świetnie się sprawdzi przy wszelkiego rodzaju infekcjach, przeziębieniach, grypie, problemach przewodu pokarmowego i wielu innych dolegliwościach.
Poza tym, że skutecznie zwalcza ból i działa przeciwzapalnie to podnosi odporność, oczyszcza organizm z toksyn, pomaga w odchudzaniu przyśpieszając metabolizm, dodaje energii i wigoru.
Głównym składnikiem jest kurkuma która ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe
Herbatka jest wyborna i aromatyczna, w smaku przypomina Chai, można ją używać jako zamiennik kawy lub herbaty.
Składniki na ok. 2 dni kuracji
- 3 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- 2 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1-2 łyżeczki zmielonego imbiru (może być świeży)
- 1.5 litra wody przefiltrowanej
- Miód do smaku
- Opcjonalnie odrobinę mleka
(ilość składników można proporcjonalnie zmniejszyć)
Wykonanie:
Wszystkie składniki wsypać do rondelka, zalać wodą. Gotować na małym ogniu ok. 10 min.
Przed podaniem przelać przez sitko do filiżanki, można dosłodzić miodem ewentualnie dodać trochę mleka.