Ale nie tylko. Świetnie się sprawdzi przy wszelkiego rodzaju infekcjach, przeziębieniach, grypie, problemach przewodu pokarmowego i wielu innych dolegliwościach.

Poza tym, że skutecznie zwalcza ból i działa przeciwzapalnie to podnosi odporność, oczyszcza organizm z toksyn, pomaga w odchudzaniu przyśpieszając metabolizm, dodaje energii i wigoru.

Głównym składnikiem jest kurkuma która ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe

Herbatka jest wyborna i aromatyczna, w smaku przypomina Chai, można ją używać jako zamiennik kawy lub herbaty.

Składniki na ok. 2 dni kuracji

  • 3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • 2 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1-2 łyżeczki zmielonego imbiru (może być świeży)
  • 1.5 litra wody przefiltrowanej
  • Miód do smaku
  • Opcjonalnie odrobinę mleka

(ilość składników można proporcjonalnie zmniejszyć)

Wykonanie:

Wszystkie składniki wsypać do rondelka, zalać wodą. Gotować na małym ogniu ok. 10 min.

Przed podaniem przelać przez sitko do filiżanki, można dosłodzić miodem ewentualnie dodać trochę mleka.