SKŁADNIKI:
-
4 szklanki mąki tortowej (pszennej)
-
Szklanka cukru pudru
-
4 łyżki miodu
-
2 jajka
-
4 łyżeczki przyprawy do piernika
-
2 łyżeczki sody
-
2 łyżki kakao
-
14 g drożdży instant
-
80g masła
Mąkę należy wymieszać razem z przyprawą, cukrem, sodą oraz kakao w mikserze. Następny krok to podgrzanie masła z miodem oraz drożdżami w rondelku. Tak długo, aż wszystko się rozpuści. Wówczas dodajemy drożdże, ponownie mieszamy. Całość wlewamy do składników suchych, wbijamy jajka i wyrabiamy ciasto. Najlepiej zrobić to ręcznie.
Ciasto musi zostać rozwałkowane na grubość nie większą niż 6-7 milimetrów. Po wycięciu z niego pierniczków, wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut lub mniej. Należy tutaj bardzo uważać, gdyż mogą się spiec i będą gorzkie.
Na koniec najważniejsze – w piernikach chodzi o dekorację. Same z siebie nie są tak piękne. Poświęć więc chwilkę, włącz kolędy i polukruj je, by zjadać je potem z jeszcze większym smakiem.
Smacznego i wesołych świąt Bożego Narodzenia!
