Składniki:
- 4-8 ząbków czosnku (w zależności od ostrości i wielkości)
- Około 800 gramów ziemniaków
- Litr bulionu warzywnego (może być rosół, na przykład jeśli został z poprzedniego dnia)
- 100 ml śmietany
- 1 Cebula
- 2 łyżki masła
- Sól, pieprz
- Szczypiorek
Przygotowanie:
Obierz i podsmaż na maśle czosnek. Nie może się zrobić brązowy, wystarczy gdy zmięknie. Pokrój cebulę i zeszklij na maśle, dodaj czosnek. Wszystko zalej bulionem i dodaj 1/3 ziemniaków. Gotuj przez około 30 minut. W tym czasie obierz, pokrój i ugotuj resztę ziemniaków. Zmiksuj zawartość garnka blenderem i dodaj śmietanę. Na talerz nałóż ugotowane oddzielnie ziemniaki. Po nalaniu zupy na talerz z ziemniakami, oprósz ją pieprzem oraz posyp szczypiorkiem.
Smacznego!