Potrzeba:


0,5kg ziemniaków
1 seler
kawałek białej części pora

kostka rosołowa

cebula
śmietana 18% - 3-4 łyżki stołowe
pieprz
szczypiorek
oliwa z oliwej lub olej
chleb

Ziemniaki, selera i cebulę obierz, pokrój w kostkę ziemniaki, pora pokrój w plastry, cebulę posiekaj

W garnku usmaż warzywa, zalej około 800 ml wody, dodaj kostkę rosołową. Zupę gotuj około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksuj w kielichu blendera, zapraw śmietaną, dopraw do smaku pieprzem.

Chleb pokrój w kostkę, posiekaj szczypior. Chleb rozłóż na blasze z piekarnika. Grzanki opiecz na złoty kolor w nagrzanym do 180° C piekarniku.

Zupę podawaj z grzankami, posypaną szczypiorem.

bsw