Zakażenie koronawirusem jest możliwe również przez dotykanie przedmiotów, a przyniesione do domu produkty należy dodatkowo dezynfekować.

Zakażenie przez układ pokarmowy w zasadzie nie występuje, ale w większości przez błony śluzowe nosa i oczu. Należy więc zwrócić szczególną uwagę na to, żeby z zakażonych powierzchni jakimi są różnego rodzaju folie, kartony i inne opakowania oraz same produkty żywnościowe, usunąć możliwe zarazki. Warto pamiętać, że na przedmiotach wirus może się utrzymywać nawet do kilku dni a w powietrzu do kilku minut.

Warto więc kupować nasze rodzime produkty, aby zmniejszyć ryzyko zakażenia. Mówi też o tym minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski:

- Ci wszyscy, którzy dbają o swoje zdrowie, którzy zabiegają o wysoką jakość karmienia swojej rodziny, powinni szukać tej żywności niskoprzetworzonej, żywności, która nie wymaga w związku z tym również jakichś konserwantów, nie będzie krążyła po świecie. Kupowanie w tzw. krótkich łańcuchach, czyli bezpośrednio od rolników jest jak najbardziej zasadne



mp/portal tvp info