Barszcz czerwony to przepyszna i zdrowa zupa – smakuje dobrze zarówno na obiad, jak i na kolację. Najważniejsze jednak, aby przyrządzić ją korzystając z domowego, własnoręcznie zrobionego zakwasu. Przepis? Banalnie prosty!

Najpierw przygotuj:

  • 0,5 kg buraczków
  • 1-1,5 liścia laurowego
  • 2 ziela angielskie
  • 1 duży lub 1,5 małego ząbka czosnku
  • pieprz, majeranek, sól oraz cukier
  • pół kromki chleba

Po pokrojeniu buraczków w cienkie plasterki dodaj do nich wszystkie przyprawy. To z kolei zalej litrem letniej (nie gorącej!), przegotowanej wody.

Całość przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu. Teraz odrobina cierpliwości – zakwas musi stać przez 5 dni. Wtedy przelej go do słoiczków, zakręć i przechowuj w chłodnym miejscu. Gdy będziesz gotować domowy barszcz czerwony – zakwas już masz!

dam