Majówka to początek sezonu grillowego. Pogoda sprzyja grillowaniu. Podajemy więc przepis na przepyszne, aromatyczne żeberka. 

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych 
  • 1-2 główki czosnku 
  • 4 łyżki sosu sojowego 
  •  łyżka ostrego paprykowego sosu 
  • łyżka miodu 
  • łyżeczka soli 
  • 2 gałązki rozmarynu (jedna do przybrania) 
  • 5 łyżek oleju 
  • 150 ml bulionu 
  • 50 ml jasnego piwa.

Przygotowanie:

1. Obrać czosnek. Jedną główkę zmiksuj z sosami, solą, miodem a także listkami rozmarynu oraz olejem.

2. Oczyścić, umyć żeberka. Następnie podzielić je na porcje i wymieszać w marynacie. Wstawić do lodówki (najlepiej będzie na całą noc)

3.  Rozgrzać grill. Żeberka ułożyć na kawałku folii aluminiowej, polać je częścią marynaty, a następnie zawinąć w folię. Później ułożyć je na ruszcie i przypiekać z obu stron, tak aby zaczęły robić się miękkie.

4. Rozwinąć żeberka i ułożyć je na nowej folii wraz z pokrojoną w plastry główką czosnku. Piec na ruszcie, smarując co jakiś czas marynatą wymieszaną z bulionem i piwem, do momentu aż będą całkiem miękkie.