Kupując chrzan należy zwracać uwagę na jego cechy: twardość, jędrność, świeżość, zapach. Korzenie wykopane jesienią przechowuje się w piwnicy lub spiżarni, w ziemiankach lekko zakopane w wilgotnym piasku, a liście najlepiej wysuszyć, wcześniej dokładnie myjąc w chłodnej wodzie.

Jak wykorzystać chrzan w kuchni? Oto przykładowy przepis:
Prosty chrzan domowy:
• 500 dag korzenia chrzanu,
• sok wyciśnięty z całej cytryny
• sól (np. himalajska), trochę cukru lub ksylitolu
• ok. pół szklanki gorącej wody (jeśli chcemy, by chrzan był łagodny) lub zimnej wody (jeśli chcemy, by chrzan był bardzo ostry)
• opcjonalnie, jeśli chcemy, by chrzan był łagodny można dodać 4-6 łyżek gęstej śmietany (lub w wersji light jogurtu naturalnego), a jeśli chcemy, by był ostry to rezygnujemy z tego składnika
Wykonanie:

Korzeń chrzanu umyj, oczyść i obierz, a następnie zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Starty chrzan należy połączyć w szklanym pojemniku (np. w słoiku) z wodą i sokiem z cytryny, soją oraz cukrem. Odczekaj chwilę, dodaj jogurt lub śmietanę. Następnie przełóż chrzan do czystych i suchych szklanych słoiczków dokładnie zakręć.

Z uwagi na dużą zawartość wit. C przetwory z chrzanu i z jego dodatkiem zwiększają odporność organizmu. Chrzan naprawdę potrafi bardzo wiele, między innymi:

 

  • zapobiega i łagodzi objawy wszelkich infekcji,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • niszczy wolne rodniki,
  • pomaga w przeziębieniach, zwalcza katar, leczy zapalenie zatok,
  • wspomaga leczenie zapalenia płuc i oskrzeli,
  • wspomaga leczenie kaszlu jako lek wykrztuśny oraz leczenie astmy,
  • wspomaga leczenie anemii,
  • poprawia przemianę materii oraz odchudza,
  • rozrzedza krew i poprawia jej krążenie,
  • obniża cholesterol,
  • usprawnia pracę wątroby i wspomaga nerki,
  • odkwasza organizm,
  • oczyszcza z toksyn,
  • zapobiega zaparciom,
  • łagodzi bóle reumatyczne i stany zapalne korzonków,
  • odkaża jamę ustną i dziąsła, oraz zapobiega krwawieniu dziąseł i paradontozie,
  • przeciwdziała szkorbutowi,
  • leczy ropiejące trudno gojące rany i wrzody,
  • wspomaga leczenie zapalenia uszu
Lekarze naturoterapeuci często podkreślają lecznicze działanie chrzanu. Osobom chorym na choroby układu krążenia zalecają nawet noszenie na piersiach małych, obranych i oczyszczonych kawałków chrzanu, najlepiej umieszczonych w płóciennych woreczkach. Jak głosi tradycja, dolne, najdłuższe liście chrzanu ułożone na głowie i przewiązane chustką chronią skutecznie w upalne dni przed porażeniem słonecznym oraz bardzo szybko uśmierzają ból głowy.

Chrzan zawiera ponadto olejek eteryczny, składniki mineralne ( min. potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, sód, cynk, siarkę, fosfor) błonnik oraz witaminy (min. A, B, B1, B2, C, E). Jest warzywem mało kalorycznym – 100g to tylko 70 kalorii. Zawiera również substancje bioaktywne o działaniu przeciwnowotworowym. Jest oficjalnie uznawany za lek, np. we Francji, Szwajcarii czy Holandii, chociaż w Polsce jest głównie przyprawą do sałatek i wędlin…(http://agnieszkamaciag.pl/)

Odkaża, ułatwia trawienie, chroni przed rakiem

Jeśli kiedykolwiek zmagaliście się z infekcjami jamy ustnej lub aftami, zapamiętajcie na przyszłość, że w takich wypadkach, warto sięgać po chrzan, który ma działanie silnie odkażające. Żucie świeżego chrzanu już od setek lat jest metodą stosowaną w przypadku zakażeń dziąseł, krwawienia lub paradontozy. Co ciekawe, wiele osób stosuje go również jako środek uśmierzający ból zębów. Co prawda żucie chrzanu nie zastąpi nam wizyty u dentysty, jednak z pewnością nieco złagodzi ból. Odkażające właściwości chrzanu możecie wykorzystać także w przypadku bólu gardła. Popijanie wywaru z chrzanu, miodu, goździków i cytryny skutecznie pomoże nam uporać się z infekcją.

Wszystkie osoby na diecie powinny szczególnie zainteresować się właściwościami tego warzywa. Badania wskazują, że chrzan doskonale stymuluje nasz układ trawienny, reguluje apetyt, poprawia metabolizm oraz funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Co bardzo ważne, warzywo to skutecznie pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu oraz rozrzedza krew. Do swojej diety powinni włączyć je przede wszystkim wielbiciele tłustego jedzenia, gdyż dzięki niemu niwelujemy niekorzystne skutki jedzenia takich potraw. W końcu nieprzypadkowo chrzan jest tradycyjnym dodatkiem do golonek i innych tłustych wędlin.

Niedawno przeprowadzone badania wykazały, iż chrzan ma właściwości antymutogenne i antyoksydacyjne. Dzięki niemu komórki naszego ciała rzadziej mutują się, przez co nie dochodzi do powstania nowotworów. Te właściwości chrzan zawdzięcza przede wszystkim flawonoidom i glukozynolanom. Udowodniono, że substancje te ograniczają ryzyko zachorowania na raka piesi, żołądka, prostaty i płuc.

***

Surowa ćwikła z chrzanem

Składniki:

2 kg buraków ćwikłowych

ok 300- 400 gram korzenia chrzanu (oczywiście wedle uznania smakowego)

wyciśnięty sok z 2 cytryn

ok 15 łyżeczek cukru ( w zależności od słodyczy buraków)

szczypta soli

Przygotowanie:

Nieobrane buraki ugotować. Po wystudzeniu obrać ze skórki i zetrzeć na drobniutkiej tarce. Następnie należy zetrzeć korzeń chrzanu- wylewajac przy tym wannę łez:)) Chrzan połaczyć z burakami, dodać sok z cytryny, szczyptę soli i cukier- dodajac go należy próbować ćwikłe ponieważ czasami buraki bywaja naprawde słodkie i wtedy wystarczy mniej cukru.
Ćwikłę należy zostawić na 2- 3 godzinki do przegryzienia.
Jest świetnym dodatkiem do mięs:)

Tak przygotowana ćwikłę można również zawekować. 
Polecam sprawdzony i szybki sposób:
Ćwikłę przekładamy do słoiczków, do każdego słoiczka po kolei na warstwę buraczków wlewamy łyżeczkę spirytusu spożywczego, ja używam 90 procentowego. Spirytus ten podpalamy i szybko zakręcamy słoiczek. Wypala się tlen i słoiczek mamy idealnie zawekowany:)
Należy pamiętać aby każdy słoiczek przygotowywać jeden po drugim, po kolei, nie wszystkie naraz. 

 

***

 

Chrzan tarty

Składniki :

około 30 dag chrzanu w korzeniu

śmietana

sok z cytryny

sól i cukier do smaku

Przygotowanie

Chrzan myjemy i obieramy cienko

Ucieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach (najlepsza ostra tarka nylonowa)

Dodajemy sok ze świeżej cytryny oraz odrobinę soli  - mieszamy doskonale by chrzan nie ściemniał

Ja lubię chrzan niezbyt ostry dlatego dodaję do niego gęstą śmietanę, odrobinę cukru i znów ucieram

Przechowuję go w szczelnym słoiczku, jest o wiele intensywniejszy niż ten kupny :) i ZDROWSZY

Uwielbiam do wędliny, ale również do jaj i ryb

A dodane parę łyżeczek chrzanu do utartego czerwonego buraka czynią go o wiele smaczniejszym, no i mamy ćwikłę.

SMACZNEGO - i na zdrowie!!!