Omlet to pożywna i zdrowa propozycja śniadaniowa. Jest prosty w przygotowaniu. Jeśli chcemy, by był mniej tłusty, to zamiast smażenia na patelni, warto upiec go w piekarniku. Jako dodatek proponujemy dzisiaj wcześniej podsmażonego pora, dodać delikatnej szynki - te trzy proste składniki sprawią, że nasze śniadanie będzie obłędne! 

Składniki:

  • 100 g szynki
  • 1 mały por
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

 

Pora oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy ok. 3-5 min.
Szynkę kroimy w drobną kostkę.
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Dodajemy podsmażonego pora oraz szynkę i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy.
Masę jajeczną wylewamy do blaszki (średnica 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 min.

Podajemy na ciepło.
 
tg/kuchniamagdaleny.pl