Nagła zmiana pogody i duży spadek temperatury spowodował, że rozpoczął się sezon przeziębień mnożą się chore gardła, zatoki, oskrzela. Jak się przed tym zabezpieczać ?
Do ochrony przed zarazkami służy układ immunologiczny. To nasze dzielne wojsko któremu należy mu się żołd – substancje pokarmowe stymulujące jego pracę, witaminy, minerały, enzymy
Tarcza chroniąca nas przed bezpośrednim uderzeniem wirusów to skóra i błona śluzowa gardła i nosa. O ile wiadomo, że rany na skórze trzeba zabezpieczyć, to z „rannej” błony śluzowej nikt nawet nie zdaje sobie sprawy. Ilekroć błona śluzowa jest przesuszona, to jest „ranna” i nie spełnia swoich funkcji. Ilekroć naczynia krwionośne na błonie są przepuszczalne – tak samo – błona śluzowa jest ranna. To tędy właśnie dostają się do wnętrza organizmu wirusy.
Co robić?
Należy pić napoje które nawilżają, a nie wysuszają – woda, herbatki ziołowe np. z dzikiej róży , świeże soki, kompoty, nawilżać pomieszczenia, uszczelniać naczynia krwionośne i poprawiać ogólną wydolność organizmu
Metody uszczelniania naczyń krwionośnych są różne, zasadniczo chodzi o dostarczenie:
-kwasu askorbinowego czyli witaminy C
-bioflawonoidów
-kwasu np. liponowego
Dzięki temu trio nie tylko zabezpieczymy się przed wirusami, ale odniesiemyinne korzyści:
-zniknie problem cery naczynkowej
-zniknie opuchlizna nóg, poprawi się retencja wody
-organizm odmłodnieje
Można kupić w aptece suplementy, ale lepiej jest zmodyfikować dietę, by nie trzeba było leczyć, ale smacznie jeść dla zdrowia. Np. czarnuszka, z której można zrobić fajny czarny słoik.
Składniki:
100 ml czarnuszki
100 ml miodu
10 ml anyżu
15-20 goździków
10-12 kropli olejku tymiankowego
Sposób przygotowania
Zmielić czarnuszkę, anyż i goździki w młynku do kawy. Wymieszać z miodem i olejkiem tymiankowym. Przełożyć do słoika. W okresie osłabionej odporności spożywać po łyżeczce trzy razy dziennie.
Mieszanka działa antybakteryjnie i antywirusowo,przeciwzapalnie, wzmacnia organizm, dodaje energii.
Czarnuszka podnosi odporność, olejek tymiankowy oczyszcza płuca i zwiększa wydajność oddechową, anyż łagodzi nieżyty dróg oddechowych i chroni błony śluzowe, goździki dezynfekują i wzmacniają układ odpornościowy.
Czarnuszka potrafi jednocześnie aktywizować układ odpornościowy i przeciwdziałać agresji autoimmunologicznej. To bardzo ważne dla osób z chorobami jak alergia, astma, częste przeziębienia, łuszczyca czy hashimoto. Czarnuszka wpływa korzystnie na układ immunologiczny i sprawia, że organizm z łatwością eliminuje pierwsze objawy grypy i przeziębienia, ułatwia wykrztuszanie zalegającej wydzieliny i rozszerza oskrzela. Tak alergikom, jak i astmatykom najlepiej przysłuży się napar z czarnuszki powstały z połączenia łyżki rozdrobnionych nasion, szklanki mleka lub wody oraz łyżki miodu, która z pewnością poprawi smak naparu.
Właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne czarnuszki w szczególny sposób można docenić w okresie jesienno-zimowym, gdy niemal każdy zmaga się z przeziębieniem. Co ciekawe, roślina ta okazuje się przydatna również podczas leczenia zapalenia zatok oraz kataru, a więc dolegliwości, o których często mówi się, że muszą ustąpić same, nie ma bowiem skutecznej recepty na uporanie się z nimi. Tu szczególnie przydatne wydają się krople do nosa, które możemy przygotować własnoręcznie łącząc łyżkę rozdrobnionych nasion i roztwór fizjologiczny soli, który bez problemu nabędziemy w aptece.
kol/sekrety-zdrowia.org