Żelazo jest niezwykle istotnym mikropierwiastkiem w diecie człowieka. Nie musimy go jednak dostarczać jedynie w postaci mięsa. Jest ono obecne także w wielu warzywach. Warto uświadomić sobie, co należy jeść, aby żelaza w naszej diecie nie zabrakło!

Przede wszystkim – musimy mieć świadomość, dlaczego żelazo jest dla nas tak ważne. Bierze ono udział w procesie tworzenia krwinek czerwonych, a także umożliwia pobieranie w płucach tlenu oraz oddawanie go w tkankach. A to tylko najważniejsze spośród funkcji spełnianych przez ten mikropierwiastek.

Musimy wobec tego dbać o to, aby żelaza w naszym organizmie nie zabrakło. Dostarczamy go między innymi jedząc podroby, ale także wołowinę, ryby czy skorupiaki. Nie zawsze jednak mamy ochotę na mięso, a jego nadmiar nie jest wskazany. To nie oznacza oczywiście, że mamy cierpieć na niedobór żelaza!

Bardzo dużo, bo aż 15 mg w 100 g znajdziemy go w otrębach pszennych. W przypadku gorzkiej czekolady jest to 12 mg w 100 g (nie zapominajmy jednak, że czekolada tuczy…). Rośliny strączkowe natomiast dają nam około 8 mg w 100 g.

Na co dzień warto pamiętać między innymi o spożywaniu pestek dyni czy natki pietruszki, które świetnie uzupełniają niedobory.

Idealny posiłek na początek dnia? Owsianka! Nie tylko dostarczymy sobie solidnej porcji żelaza, ale i zjemy bardzo pożywny, zdrowy posiłek. Warto dodać suszone owoce, nieco gorzkiej czekolady czy pestki dyni. Całość połącz jogurtem naturalnym. Pycha!

Świetnym pomysłem na obiad czy kolację może być natomiast pasztet z soczewicy. Po jej ugotowaniu i ostudzeniu, obsmaż dodatki, z jakimi chcesz stworzyć pasztet. Może to być cebula, pieczarki, suszone pomidory czy papryka. Po przesmażeniu tych składników połącz je ze zmieloną, ugotowaną soczewicą, włóż do foremki i zapiecz w piekarniku (godzina, 190 stopni Celsjusza).