Rosół z kurkumą to smaczna wersja domowego rosołu, który w sam sobie jest energetyczny, o czym dobrze wiedziały nasze babki skutecznie rozprawiając się z przeziębieniami, infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi, niestrawnością czy osłabieniem.
Dopiero niedawno nauka potwierdziła to co było instynktownie znane naszym przodkom, naukowcy z Uniwersytetu w Nebrasce stwierdzili, że rosół zawiera szereg substancji wykazujących właściwości lecznicze.
Rosół ma właściwości przeciwzapalne, rozgrzewające, stymulujące układ odpornościowy, łagodzi kaszel, katar, rozrzedza śluz a zawdzięcza to zawartości cysteiny, która hamuje migrację białych ciałek biorących udział w walce ze stanami zapalnymi.
Ponadto domowy rosół z wiejskiej kury zawiera glutaminę, która naprawia nabłonek wyścielający jelita i żelatynę, która przyspiesza ich odnowę, dlatego wymiernie pomaga w chorobach jelit
Zawarte w rosole aminokwasy: prolina i glicyna zapewniają lepsze trawienie, zwiększają wchłanianie składników odżywczych z pożywienia oraz zapobiegają wzdęciom, gazom, bólom brzucha, niestrawności a kwas hialuronowy, kolagen i glukozamina są niezastąpione przy bólach kostno stawowych i dla utrzymania zdrowej, promiennej skóry.
Wszystko to pod warunkiem, że gotujemy rosół na bardzo wolnym ogniu, tak aby ledwo zauważalnie bulgotał przez co najmniej 3 godziny, czym dłużej tym lepiej.
Z małą ilością soli, bez komercyjnych przypraw typu wegeta czy kostki rosołowe, bo te zatrzymują wchłanianie składników odżywczych i dostarczają zbędnych, toksycznych dodatków, na neutralizację których organizm musi wydatkować sporo energii. Natomiast dobrze jest dodać jakiegoś kwasu np. łyżeczkę octu jabłkowego lub soku z cytryny – co nie zmieni smaku ale pomoże wydobyć minerały.
Energetyczny rosół z kurkumą przepis
Na klasyczny rosół weź
1 kg mięsa z wiejskiej kury, cielęciny, koziny lub królika
5 marchewek
2 pietruszki
Seler
2 cebule
1-2 łyżeczki soku z cytryny
Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól kamienna, pieprz, natka pietruszki, opcjonalnie dodatkowo kurdybanek, kminek, lubczyk, cząber
Zagotować 4 litry wody z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym. Dodać mięso, warzywa, sok z cytryny i gotować na małym ogniu przez 3-4 godziny. Pod koniec gotowania dodać zioła.
Leczniczy rosół z kurkumą
Z klasycznego rosołu odlać do rondelka porcję bulionu i dodać:
Podana ilość składników na 4 szklanki bulionu
1 łyżeczkę kurkumy
3 ząbki roztartego czosnku
1 łyżeczkę drobno startego świeżego imbiru (opcjonalnie)
1 łyżkę domowego octu jabłkowego
½ łyżeczki kminku
Gotować na małym ogniu ok 5 minut. Na talerzu, przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem i obficie natką pietruszki
Walka z infekcją jest ogromnym wydatkiem energetycznym dla organizmu, a taki rosół jest także doskonałym źródłem energii, antyoksydantów i substancji przeciwzapalnych.
Lecząc chorego rosołem, warto podać mu także mięso, na którym gotowano zupę.
Jest ono bogatym źródłem cynku łagodzi symptomy i skraca czas przeziębienia. Cynk wytwarza wokół wirusa powłokę, która uniemożliwia mu rozmnażanie.
Działa również przeciwzapalnie i przyczynia się do utrzymania właściwego stężenia witaminy A niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania bariery immunologicznej organizmu, m.in. skóry i błon wyściełających drogi oddechowe.