Jesień może nie daje się jeszcze mocno we znaki, jednak już zdecydowanie częściej mam ochotę na treściwe danie, które poprawia nastrój gdy dni są coraz krótsze, a wieczory chłodne. Jedną z potraw, która przychodzi mi wówczas na myśl jest gulasz wieprzowy, który z pewnością zasmakuje także i tobie.
Aby gulasz był naprawdę wyśmienity – zadbać należy przede wszystkim o dwie rzeczy. Po pierwsze - o dobrej jakości mięso, bo to przecież ono jest w gulaszu najważniejsze. Spróbuj zatem zamiast mięsa z promocji w dużej sieci wykorzystać to, które możesz kupić w lokalnym sklepie mięsnym. To właśnie tam sprzedawca poza zapakowaniem mięsa będzie też potrafił polecić to najlepsze. W tym przypadku świetnie sprawdzi się szynka lub łopatka (około 1,5 kg).
Druga sprawa to warzywa. Będziesz potrzebować 0,5 kg pomidorów – tu również warto postawić na przykład na lokalny bazar, a nie dużą sieć. Pomidory są tam przeważnie lepszej jakości, a sprzedawca doradzi, jaka odmiana sprawdzi się najlepiej. Podobnie jest w przypadku papryki.
Gdy już zaopatrzysz się w najlepszej jakości składniki – pozostaje trzymać się przepisu, który podaję poniżej i zadbać o to, aby gulasz dobrze doprawić. Smacznego!
Gulasz z szynki z cukinią, papryką, marchewką i pomidorami
Składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej (można użyć również innych kawałków mięsa, np. łopatki)
- 1/2 kg pomidorów
- 650-700 gram cukinii
- 1 duża marchewka
- 1 i 1/2 dużej cebuli
- główka czosnku
- 2 duże papryki (użyłam czerwonej i białej)
- ok.300 ml wrzątku
- oliwa
- sól morska
- pieprz kajeński lub czarny pieprz
- papryka słodka
- tymianek świeży lub suszony (można użyć innych ziół, np.majeranku)
- pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić niedbale. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę lub paski. Cukinię pokroić w kostkę. W dużym rondlu na niewielkiej ilości oliwy zeszklić posiekną drobno cebulę. Dodać obrane i rozgniecione płaską stroną noża ząbki czosnku i jeszcze chwilę smażyć. Dodać mięso i obsmażyć, aby pory mięsa się zamknęły.
Następnie dorzucić połowę cukinii oraz marchewkę i wlać wrzątek. Wstępnie doprawić solą, pieprzem kajeńskim i tymiankiem. Dusić na niewielkim ogniu ok. 50 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać paprykę, pozostałą cukinię oraz pomidory. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić całość jeszcze około 40 minut. Kiedy mięso będzie już mięciutkie, ostatecznie doprawić gulasz, wcisnąć przez praskę pozostałe ząbki czosnku oraz dodać posiekną natkę pietruszki. Serwować z dodatkową porcją zieleniny.