- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Awokado należy umyć, przekroić w poziomie na pół. Ostrożnie otwieramy owoc, lekko go okręcając. Pestkę usuwamy. 

- Dodajemy przyprawy - sól, pieprz, inne ulubione. Do wgłębienia po pestce wbijamy jajko. Nie zmieści się całe - wbijamy żółtko i tyle białka, ile się uda. Jajko można doprawić jeszcze odrobiną masła.

- Awokado z jajkiem w środku kładziemy na blachę lub wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy nie więcej niż 15 minut - może być krócej, bo lepiej, gdy żółtko jest jeszcze płynne. 

- Tak przygotowany posiłek doprawiamy przyprawami, ewentualnie odrobiną sera (np. parmezanu), szczypiorkiem. Można jeść samodzielnie lub z chlebem (np. opieczonym)

weg/Fronda.pl