Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, czas więc nastawić zakwas na biały barszcz lub żur. Barszcz biały, często myli się z żurem. Tymczasem choć te zupy smakują podobnie, to przygotowuje się je i podaje zupełnie inaczej.
OTO PRZEPIS NA BARSZCZ BIAŁY
POTRZEBA:
- ok. 2 l wody
- 200 g wędzonego boczku
- 4 białe kiełbasy (ok. 400 g)
- 1/3 butelki zakwasu na barszcz biały (ok. 170 ml)
- 1 ząbek czosnku
- 3 suszone grzyby
- 2-3 łyżki świeżo startego chrzanu
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- suszony majeranek
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki śmietany 18 %
- do podania: 4 jajka ugotowane na twardo
-
Do garnka z 2 litrami zimnej wody włóż pokrojony w plastry boczek, zagotuj. Gotuj przez około 15 minut na małym ogniu.
-
W międzyczasie ugotuj jajka na twardo i pokrój na ćwiartki.
-
Do garnka dodaj białą kiełbasę. Następnie dorzuć chrzan, suszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie.
-
Do tak przygotowanej bazy wlej dobrze rozmieszany zakwas. W razie potrzeby dodaj większą ilość zakwasu, aż do uzyskania pożądanego smaku.
-
Do zupy dodaj lekko rozgnieciony ząbek czosnku. Dopraw solą, pieprzem do smaku i słuszną ilością majeranku.
-
Śmietanę rozrób w szklance. Dodaj kilka łyżek zupy, dokładnie wymieszaj. A potem wlej powoli do barszczu, cały czas mieszając. Zupę trzymaj jeszcze chwilę na ogniu.
-
Barszcz biały podawaj z pokrojoną w plasterki białą kiełbasą i ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.