Owoce jeżyny mają korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego, jak również układu nerwowego, ponieważ wykazują właściwości uspokajające.

Z dojrzałych jeżyn można wyciskać sok i używać go do sporządzania okładów na krosty, wypryski i liszaje. Zawarte w jeżynach garbniki, barwniki, a także potas i magnez wykazują dużą skuteczność w uszczelnianiu naczyń krwionośnych, a ponadto tonizują pracę serca. Owoce jeżyny wzmacniają odporność organizmu oraz korzystnie wpływają na neurozy klimakteryjne.

Dzięki dużej zawartości witaminy C i E jeżyny mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju groźnego zwyrodnienia plamki żółtej. Ryzyko wystąpienia tej przewlekłej, postępującej choroby oczu zmniejszają także wspomniane antocyjany, które zwalczają wszelkie stany zapalne siatkówki oka oraz obniżają wysokie ciśnienie krwi, które jest czynnikiem ryzyka rozwoju AMD.

Jeżyny wśród innych owoców wyróżniają się sporą zawartością kwasu elagowego, substancji bioaktywnej wspierającej układ odpornościowy, oraz zwalczającej wolne rodniki, będące prekursorami komórek nowotworowych. Właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne mają również antocyjany (naturalne barwniki), których w jeżynach można znaleźć pod dostatkiem.

Jeżyny są zasobne w wiele cennych składników odżywczych. Zawierają również duże ilości witamin, wśród których znajdują się: Witamina C- 21 mg

Tiamina- 0.020 mg

Ryboflawina- 0.026 mg

Niacyna – 0.646 mg

Witamina B6- 0.030 mg

Kwas foliowy –  25 ug

Witamina A- 11 ug

Witamina E- 1.17 ug

Witamina K- 19.8 ug

mod