Kartacze- inaczej kołduny lub cepeliny- to potrawa regionalna, popularna zwłaszcza w Polsce północno-wschodniej. Nie ma nic lepszego niż masa ziemniaczana plus pyszne mięso. Podajemy przepis prababci. 

 Składniki:

• 2 kg ziemniaków
• 1 kg kaszy manny
• sól, pieprz
• 20 dag wędliny
• 1 mała główka kapusty
• 1 cebula
• 1/2 kostki masła


Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, następnie przełożyć do lnianego woreczka. Odcedzić. Zbitą masę wymieszać z surową kaszą manną, doprawić solą i pieprzem.

Uformować na dłoni owalne placuszki, następnie wypełnić je pokrojoną wędliną. Kartacze owinąć w kapustę i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Cebulkę pokroić w drobną kostkę, następnie podsmażyć na maśle. Tak przygotowaną omastą polać cepeliny ułożone w naczyniu, włożyć do rozgrzanego piekarnika.

Piec przez godzinę, w temp. 200 st. Upieczone kartacze możemy podać ze śmietaną.

yenn/Fronda.pl