Karminadle, czyli kotlety mielone będące daniem kuchni śląskiej, wyśmienicie smakują w chłodniejsze dni. Zanim więc na dobre zawita do nas wiosna, warto zaserwować je na obiad. Przepis jest niezwykle prosty, przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu.
Potrzebować będziesz:
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z łopatki)
- jajko
- średnią cebulę
- niewielką bułkę
- pieprz oraz sól
- olej do smażenia
Zacznij od przełożenia mięsa do miski. Do środka wbij jajko oraz dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Namocz też bułkę w wodzie lub mleku i gdy zmięknie, odciśnij i dodaj do mięsa. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wyrób ręką na jednolitą masę.
Gdy masa będzie gotowa, formuj z niej okrągłe, nieco spłaszczone kotlety i smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Kotlety warto smażyć na nieco mniejszym ogniu, aby całość smażyła się równomiernie. W przeciwnym razie kotlety z jednej strony będą zbyt mocno spieczone, a w środku niedosmażone.
Karminadle podawaj z ziemniakami i surówką lub innymi warzywami.
Smacznego!