Obiad w upalny dzień, kiedy temperatura sięga 32˚C to wyzwanie . Tylko chłodnik, nic innego. Dziś polecamy szczególnie:
Chłodnik z buraków i kurczaka
Składniki:
-
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
-
kurczak pieczony30 dkg
-
buraki50 dkg
-
śmietana1 szklanka
-
jajka ugotowane na twardo2 szt
-
koperek
-
natka pietruszki
-
cukier1 szczypta
Przygotowanie:
Opłucz i obierz buraki. Zawiń w folię aluminiową i upiecz. Buraki po wystudzeniu zetrzyj na tarce o dużych oczkach.Wlej śmietanę do kwasu chlebowego i utrzep trzepaczką. Jajka pokrój w kawałki, mięso w paski. Do kwasu chlebowego ze śmietaną dodaj buraki, pokrajane w kawałki jaja oraz mięso. Chłodnik dopraw pokruszoną Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr oraz cukrem. Podawaj z koperkiem i natką pietruszki.
+++
Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego
Składniki:
- 2 średniej wielkości młode cukinie
- niecały litr bulionu drobiowego
- cebula
- 2 łyżki masła
- 150 g serka śmietankowego
- sól
- pieprz
- opcjonalnie: grzanki czosnkowe
- opcjonalnie: świeża mięta
Przygotowanie:
Poddusić cebulę na maśle. Cukinię umyć - nie obierać. Pokroić i włożyć do garnka z bulionem. Gotować 10 minut. Dodać podduszoną cebulę i wszystko miksować, później ostudzić. Dodać 150 g serka śmietankowego, i ponownie na mniejszych obrotach wszystko miksować. Doparwić solą i pieprzem, odstawić i schłodzić w lodówce.
Można doprawić miętą i smacznego!