Biały barszcz z białą kiełbasą, chrzanem, wędzonym kurczakiem i jajkiem

 
składniki:
  • ok. 500 g białej, domowej kiełbasy
  • 1 wędzone udko z kurczaka 
  • 1/2 szkl. pokrojonych warzyw - marchewka, korzeń pietruszki i selera
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki otartego majeranku suszonego 
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • ok. 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • ok. 500 ml zakwasu na barszcz biały
  • do smaku - sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo - jajka na twardo
  • rzeżucha
  • chrzan

Surową białą kiełbasę i kurze, wędzone udko włożyłam do garnka. Zlałam zimną wodą tak żeby je zakryła i gotowałam na bardzo małym ogniu przez ok. 30 minut z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Bardziej to ten wkład parzyłam bo woda tylko leciutko mrugała. Warzywa oczyściłam i pokroiłam w drobną kosteczkę, tak samo rozdrobniłam cebulę i czosnek. Kiedy kiełbasa i kurczak były ugotowane wyjęłam je z garnka a do wywaru dorzuciłam warzywa. Gotowałam kilka minut aż zmiękły. Wlałam zakwas na barszcz biały i mieszając zagotowałam. Śmietanę zahartowałam w kubku kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlałam do garnka. Dosypałam roztarty w dłoniach majeranek i doprawiłam zupę solą oraz pieprzem. Polecamy dodać jeszcze chrzan.

Z udka kurczaka obrałam mięso i porwałam je na kawałki. Kiełbasę pokroiłam w grube plastry. Jajka ugotowałam na twardo a po ostudzeniu i obraniu ze skorupek poprzekrawałam na ćwiartki. Podając na dno każdego talerza/miseczki nałożyłam po trochu mięsa kurczaka, kilka plasterków kiełbasy i kawałki jajka. Zalałam gorącym białym barszczem. Posypałam rzeżuchą. Było pysznie, pożywnie i rozgrzewająco. 

Źródło: http://smacznapyza.blogspot.com/2015/03/biay-barszcz-z-biaa-kiebasa-wedzonym.html