Fasolka po bretońsku w znakomitym wydaniu. Polecamy tak ją przyrządzać, a cała rodzina będzie się po prostu zajadać. Smacznego!

Składniki:
 
  • 400g fasoli jaś
  • 300g dowolnej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Fasolkę umyć, namoczyć (najlepiej na całą noc). Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować w tej samej wodzie do miękkości.

2. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.

3. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, dołożyć do kiełbasy. Dusić około 10 minut (można podlać odrobiną wody).

4. Podsmażoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem przełożyć do fasoli. Dodać przecier pomidorowy i gotować przez około 5-10 minut. Fasolkę doprawić solą, majerankiem, pieprzem i papryką.