Ziemniaki zapiekane faszerowane grzybami suszonymi. Mogą być z prawdziwkami, podgrzybkami, opieńki... Doskonale sprawdzą się jako samodzielne danie.
- 12 średniej wielkości ziemniaków,
- 300 gram opieniek,
- 1 cebula,
- ziele angielskie,
- pieprz czarny,
- listek laurowy,
- masło,
- sól,
- cukier,
- 12 plasterków szynki dojrzewającej,
- oliwa lub olej,
- papier do pieczenia Saga.
Grzyby (u mnie opieńki) dokładnie umyć, osączyć z wody. Na patelni rozpuścić 2 łyżkami... masła, dodać opieńki i dusić, dodać listek laurowy, sól, pieprz, ziele. Dusić 15 minut. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać cebulę, chwilę dusić. Dodać odrobinę cukru, sól i dusić aż cebula będzie szklista. Połączyć cebulę z grzybami, Chwilę razem dusić. Doprawić do smaku.
Ziemniaki umyć, obrać, wydrążyć – należy to robić delikatnie, aby nie uszkodzić ziemniaka i aby otwór, przez który drążymy był jak najmniejszy.
Farsz grzybowy włożyć do ziemniaków. Oprószyć je solą i pieprzem. Każdego ziemniaka zawinąć w szynkę.
Z papieru wyciąć odpowiedniej wielkości kwadraty. Na środku każdego położyć ziemniaka i zawiązać sakiewkę. Ułożyć je na blasze.
Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni i piec w zależności od wielkości ziemniaków. Ja swoje piekłam 35 minut.