Owsianka z gruszkami
Składniki:
1 porcja
100 ml owsianki
220 ml wody
szczypta soli
1 łyżeczka masła
1 gruszka
1 łyżka masła + 2 łyżk1 miodu do karmelizowania
orzechy i nasiona do posypania
2 łyżki greckiego jogurtu
miód do smaku
cynamon, opcjonalnie
Ugotuj owsiankę na wodzie z dodatkiem soli i masła. Rozpuść masło i miód na patelni. Przekrój gruszkę na pół. Wydrąż nasiona jeśli tak wolisz. Ja smażę na ogół z nasionami ale dla dziecka wydrążam środek. Karmelizuj gruszki po obu stronach aż się lekko zrumienią i puszczą sok. Napełnij miseczkę owsianką. Na wierzchu udekoruj gruszkami i jogurtem. Jogurt możesz wymieszaj z miodem. Polej gruszki wytworzonym sosem. Posyp owsiankę nasionami, pokrojonymi pistacjami, cynamonem lub tym na co masz ochotę. Smacznego!