Owsianka z gruszkami
Składniki:
1 porcja

100 ml owsianki

220 ml wody

szczypta soli

1 łyżeczka masła

1 gruszka

1 łyżka masła + 2 łyżk1 miodu do karmelizowania

orzechy i nasiona do posypania

2 łyżki greckiego jogurtu

miód do smaku

cynamon, opcjonalnie

 

Ugotuj owsiankę na wodzie z dodatkiem soli i masła. Rozpuść masło i miód na patelni. Przekrój gruszkę na pół. Wydrąż nasiona jeśli tak wolisz. Ja smażę na ogół z nasionami ale dla dziecka wydrążam środek. Karmelizuj gruszki po obu stronach aż się lekko zrumienią i puszczą sok. Napełnij miseczkę owsianką. Na wierzchu udekoruj gruszkami i jogurtem. Jogurt możesz wymieszaj z miodem. Polej gruszki wytworzonym sosem. Posyp owsiankę nasionami, pokrojonymi pistacjami, cynamonem lub tym na co masz ochotę. Smacznego!