Płaskie pieczywo to jeden z najstarszych i najpopularniejszych pokarmów, codziennie odżywia prawie 2 miliardy ludzi na całym świecie.  Naan to pieczywo indyjskie, dodatek między innymi do wszelkiego rodzaju curry.

Składniki

  1. mąka pszenna typ 650300 g

  2. sól1 łyżeczka

  3. oliwa1 łyżka

  4. suszonych drożdży instant1,5 łyżeczki

  5. letniego mleka130 ml

  6. ząbek czosnku1 szt.

  7. jogurtu naturalnego3 łyżki

  8. kozieradki/czarnuszki1 łyżeczka

  9. masła

1. Mąkę mieszamy z solą i drożdżami. W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie, lecz nie gorące. Na środku mąki robimy wgłębienie, dodajemy jogurt naturalny i powoli mieszamy z suchymi składnikami. Stopniowo wlewając letnie mleko i oliwę wyrabiamy przez kilka minut ciast, aby uzyskać z niego formę kuli.
 
2. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
 
3.Na patelnię wrzucamy posiekany drobno czosnek i 3 łyżki masła. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia, pilnując by czosnek się nie przypalił. Zestawiamy z ognia i studzimy. Gdy ciasto powiększy objętość dzielimy ja na 8 części. Każdą kulkę z ciasta wałkujemy na podłużną \"łezkę\". Chlebki naan obsypujemy kozieradką, którą dociskamy palcami lub wałkiem do ciasta. Wierzch chlebków smarujemy roztopionym masłem z czosnkiem.
 
4. Piekarnik rozgrzewamy w termoobiegu do najwyższej temperatury 250 stopni. Chlebki kładziemy na rozgrzanej blasze i wkładamy ją na najwyższym stopniu piekarnika. Pieczemy przez 7-10 minut aż chlebki się zarumienią.