Przepis na gulasz? A właściwie po co przepis – banalna potrawa by się wydawało. Sama miałam od dawna swój sprawdzony „przepis” na gulasz – mięso, przyprawy, dużo cebuli i słodkiej papryki. Jednak ostatnio zjadłam nowy gulasz mojej mamy… To było arcydzieło – piękny kolor i fantastyczny smak. Nie miałam więc innego wyjścia jak wrzucić ten przepis na Degusto ;)

Składniki:

mięso wieprzowe – najlepiej łopatka
1 łyżka powidła śliwkowego
pół szklanki czerwonego wina
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 marchewka
1/4 selera
1 pietruszka
2 garści suszonych grzybów
1 łyżka maki
2 kostki rosołowe
przyprawy

Wykonanie:

Mięso pokrój w kostkę i przypraw (pieprz, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, Vegeta Natur, czerwona słodka papryka). Odstaw na kilka minut.

Cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.

Suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie i dwa razy przepłucz.

W garnku kostki rosołowe zalej litrem gorącej wody (najlepiej oczywiście gdyby był domowy rosołek) i postaw na małym ogniu. Wrzuć do niego warzywa gdy się już ładnie zezłocą.

Na patelni, na której smażyłeś warzywa podsmaż mięso. Gdy będzie już lekko ścięte wrzuć do garnka z rosołem. Teraz dodaj grzybki i dopraw papryką, kminkiem, majerankiem – tak jak lubisz. Czas gotowania zależy od mięsa – powinno być miękkie.

Pod koniec dodaj pół szklanki czerwonego wina i powidło śliwkowe. Dzięki temu gulasz będzie miał piękny kolor i unikalny smak.

Jeśli gulasz jest nieco za rzadki – oprósz go łyżką mąki i zagotuj.

Źródło: Degusto.pl