Substancje, które zawiera mango, mogą hamować rozwój raka piersi i raka okrężnicy. Takie są wyniki badań małżeństwa naukowców z Texas AgriLife Research, które zostały opublikowane przez serwis EurekAlert. Para testowała wyciągi z mango na różnych komórkach rakowych - płuc, białaczki, prostaty oraz piersi i okrężnicy. Okazało się, że najskuteczniej hamowały one wzrost komórek tych dwóch ostatnich nowotworów poprzez ich apoptozę (śmierć komórkową), jednocześnie nie naruszając zdrowych komórek. Wszystko dzięki zawartości polifenoli (zwłaszcza gallotaninów). Natomiast w przypadku pozostałych nowotworów efekty były słabsze.
Jak wynika z badań, które zaprezentowano podczas spotkania Federacji Amerykańskich Stowarzyszeń Biologii Doświadczalnej (FASEB – Federation of American Societies for Experimental Biology), codzienne jedzenie mango może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi, mimo że samo jest bogate w cukry. Badania zostały jednak przeprowadzone na myszach, a nie z udziałem ludzi, jednak mimo to wyniki badań dają nadzieję chorym na cukrzycę typu 2.
Podsumowując:- jest bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B, które wzmacniają system nerwowy i odpornościowy
- zawiera witaminę A i E, które korzystnie wpływają na kondycję skóry i zdrowie oczu
- obecne w dojrzałych owocach mango enzymy wspomagają trawienie białek
- jest bogaty w miedź, potas i magnez (wysoka zawartość potasu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi)
- dzięki dużej zawartości witaminy C, mango ułatwia przyswajanie żelaza pochodzącego z produktów roślinnych
- spowalnia wzrost komórek nowotworowych (szczególnie raka piersi i okrężnicy)
- jest źródłem błonnika pokarmowego (który obniża poziom cholesterolu we krwi)
- kwiaty mango są stosowane w leczeniu biegunki i zakażeń dróg moczowych
- peeling z mango ma wysokie właściwości przeciwzapalne
- kora mangowca działa przeciwbólowo w przypadku reumatyzmu
- pulpa z surowego owocu posiada właściwości chłodzące, stosowany jest w przypadku przegrzania organizmu
- masło z pestek mango pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego, opóźnia procesy starzenia się skóry
Pomarańczowy miąższ mango doskonale nadaje się do jedzenia zarówno samodzielnie, jak i w obecności innych owoców. Sprawdzi się także jako dodatek do ciast, kremowych deserów i lodów. Bardziej ekstrawaganckie będzie zawinięcie cząstek owocu w szynkę parmeńską lub podanie go z łososiem i owocami morza. Dzięki kremowej konsystencji doskonale nadaje się do przygotowania domowego smoothie. Mango należy trzymać w lodówce nie dłużej niż 10 dni.
Pamiętajmy, by wybierać mango, które jest odpowiednio dojrzałe. Powinno być lekko miękkie, mieć kolor zielono-żółto-czerwony. Zbyt zielone będzie niedojrzałe, zbyt czerwone - przejrałe.