Składniki:
- wędzone kości od schabu
- pół kilo marchwi
- 1 średni seler
- 2,5 litra wody
- 3 liście laurowe
- 5-6 ziarnek ziela angielskiego
- butelka zakwasu na żurek
- 300 ml śmietany kwaśnej 18%
- sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
- pół kilo surowej białej kiełbasy
- kilka jaj ugotowanych na twardo
- 250g makaronu
Przygotowanie:
Ugotuj makaron, zahartuj go w zimniej wodzie. Włóż do garnka kości oraz obrane warzywa, które pokroiłeś w kostkę. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Posól i gotuj, aż mięso przy kości będzie miękkie. Wyciągnij kości i obierz z nich mięso. Pokrój mięso i dodaj do wywaru. Połącz żurek ze śmietaną, zahartuj i dodaj do całości.
Białą kiełbasę podsmaż na patelni na złoty kolor, potem podduś, przykrywając pokrywą. Pod koniec gotowania do zupy dodaj wyciśnięty czosnek.
Zupę podawaj z ugotowanym jajkiem na twardo, makaronem oraz kiełbasą.
dam/Fronda.pl