Schab przekładany papryką i cebulą...


POTRZEBA:

1-1,5 kg schabu
2 cebule 
świeża czerwona papryka 
tymianek, majeranek 
lub inne ulubione zioła 
czosnek suszony 
słodka i ostra papryka 
sól, pieprz
 
PRZYGOTOWANIE:
 
Mięso myjemy, osuszamy i nacinamy nie przecinając do końca, tworząc kieszenie. 
Cebulę kroimy w talarki lub piórka, paprykę myjemy i kroimy w pół plasterki lub paski.
 
Przyprawy mieszamy, można dodać trochę oliwy żeby przyprawy lepiej się wcierały, wysmarować nimi cały schab, także w środku kieszeni, do każdej wkładamy pokrojone warzywa, jak coś się nie zmieści można poukładać w naczyniu żaroodpornym obok schabu.
Schab możemy faszerować pieczarkami, boczkiem, cukinią  
 
Naczynie zamykamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° na ok. 1,5h.
 
Na koniec odkrywamy i pieczemy do zrumienienia. Mięso najlepiej kroić po skosie.
 
 
tg/pelusiowakuchnia.blogspot.com