Co na obiad w czwartek? A dlaczego nie roladki schabowe z szynką, serem i papryką? Oto znakomity przepis na takie danie. Smacznego!

 

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety schabowe
  • 4 plasterki gotowanej szynki (lub 8 plasterków jeżeli kotlety są duże)
  • 40 g serka topionego
  • ½ czerwonej papryki
  • sól, pieprz

WARZYWA

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • sól

Warzywa umyć i osuszyć.

Cukinię, bakłażana i cebulę trzeba pokroić w plasterki. Z papryk usunąć należy gniazda nasienne i pokroić je na strączki. Warzywa skropić nieco oliwą i posolić, a następnie odstawić na 30 minut.

Mięso umyć, osuszyć i rozbić na kotlety, oprószyć solą i pieprzem.

Pół czerwonej papryki oczyścić z pestek i pokroić w paski.

Serek topiony pokroić w paski.

Na każdym kotlecie ułożyć plasterek szynki (lub 2 plasterki - wedle smaku), kawałek papryki i sera i zwinąć rolady. Końce rolad spiąć wykałaczkami. Roladki ułożyć na rozgrzanym grillu i piec, obracając aż mięso będzie rumiane.

Po około 15 minutach grillowania mięsa, na grillu ułożyć również warzywa i grillować do czasu aż zmiękną.