Skoro nie po drodze nam do kurortów w szwajcarskich Alpach, to może choć trochę klimatu przenieśmy do naszej kuchni. Placek z ziemniaków smażony w specjalny sposób na wędzonym boczku to świetna baza pod zsiadłe mleko lub piwo, co kto woli. Mroźne wieczory aż się proszą o taką oprawę. Może tylko trochę szkoda, że następnego dnia nie można tych kalorii wykorzystać na stoku.
SKŁADNIKI:
60 dag ziemniaków,
15 dag wędzonego boczku,
1 łyżka oleju,
sól i pieprz.
JAK PRZYRZĄDZIĆ?
Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w łupinach 5 minut od momentu zagotowania się wody.
Po wyjęciu z wody ziemniaki muszą wystygnąć.
Obieramy je ze skórki i ścieramy na grubej tarce.
Boczek kroimy na plastry.
Na patelnię wlewamy olej, przykrywamy dno patelni plastrami boczku, które solimy i pieprzymy.
Następnie nakładamy starte ziemniaki dociskając łyżką, by dobrze przyległy.
Doprawiamy je solą i pieprzem i smażymy przez ok. 10 minut.
Kiedy przy poruszeniu patelnią placek się przesuwa, można go delikatnie przełożyć na talerz boczkiem do góry.
JAK PODAWAĆ?
Podajemy w całości.
za: kuchnia.o2.pl