Bóle głowy, ciągłe zmęczenie, nudności...  - to wszystko może być efektem nietolerancji glutenu. Sprawdź, czy ten problem dotyczy także ciebie - i co zrobić, by odzyskać wreszcie zdrowie.

Ponad 55 chorób wiąże się z glutenem. Co to jest gluten? To białko występujące w pszenicy, życie czy jęczmieniu.

Szacuje się, że u 99% ludzi,  którzy mają nietolerancję na gluten oraz celiakię, nie są do końca zdiagnozowani.

Czy może jesteś jedną z tych osób?

Jeśli masz któryś z poniższych objawów, to może być znak, że nie tolerujesz glutenu.

  1. Problemy z trawieniem takie jak:
    • zaparcia,
    • gazy,
    • wzdęcia,
    • a nawet biegunka.

    Szczególnie u dzieci po spożyciu glutenu występują wzdęcia.

  2. Rogowacenie mieszkowe skóry (znane również jako “gęsia skórka” na łokciach). Prawdopodobnie jest to wynik niedoboru kwasów tłuszczowych oraz witaminy A jako wtórnych efektów nieprawidłowego wchłaniania tłuszczy, co jest spowodowane uszkodzeniem jelit przez gluten.
  3. Zmęczenie lub uczucie zmęczenia po spożyciu posiłku zawierającego gluten, np.;
    • kanapki,
    • makaron,
    • pizza,
    • pierogi,
    • naleśniki,
    • bułki itp.
  4. Rozpoznanie choroby autoimmunologicznej takiej jak:
    • zapalenie tarczycy Hashimoto,
    • zapalenie stawów,
    • wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
    • toczeń,
    • łuszczyca
    • i stwardnienie rozsiane.
  5. Objawy neurologiczne, takie jak zawroty głowy lub poczucie braku równowagi.
  6. Brak równowagi hormonów, takich jak:
    • PMS, czyli ang. premenstrual syndrome, po polsku zespół napięcia przedmiesiączkowego,
    • PCOS, czyli ang. Policystic Ovarian Syndrom, po polsku zespół policystycznych jajników;
    • oraz niewyjaśniona niepłodność.
  7. Migreny, bóle głowy.
  8. Rozpoznanie przewlekłego zmęczenia lub fibromialgii – bólu mięśni i stawów.
  9. Stan zapalny, obrzęk i ból stawów, takich jak:
    • palce,
    • kolana
    • i biodra.
  10. Problemy z nastrojem:
    • lęki,
    • depresja,
    • ADD/ADHD.

Jak sprawdzić czy Ciebie dotyczy nietolerancja na gluten?

Najlepszym sposobem na sprawdzenie czy masz nietolerancję na gluten jest zrobienie diety eliminacyjnej, czyli trzeba zrezygnować z glutenu na 2-3 tygodnie, a następnie po tym czasie z powrotem wprowadzić go do diety. Należy pamiętać, że gluten może być trawiony miesiące, a nawet lata w Twoim organizmie, dlatego im dłużej trwa dieta eliminacyjna, tym lepiej dla Ciebie. Aby uzyskać dokładne wyniki z testu, należy wyeliminować z diety 100% produktów zawierających gluten.

Jak leczyć nietolerancję na gluten?

Wyeliminowanie produktów zawierających gluten z diety, oznacza wyeliminowanie ich w 100%. Nawet śladowe ilości z żywności, leków, suplementów, mogą spowodować zły stan w organizmie.

Nie ma zastosowania tutaj zasada 80/20, gdyż każde spożycie glutenu zwiększa ryzyko choroby, a nawet śmierci. Artykuł opublikowany w 2001 r. donosi, że wśród osób chorujących na celiakię lub cierpiących z powodu nietolerancji glutenu, spożycie glutenu nawet raz w miesiącu podnosiło ryzyko śmierci o 600%.

kad/vrota.pl