W niemieckich kurczakach są zarazki odporne na antybiotyki. Organizacja Germanwatch przetestowała kurczaki sieci Lidl, Netto, Real, Aldi i Penny.
Okazało się, że aż w 56 proc. z nich znalazły się zarazki odporne na antybiotyki.
Organizacja podała, że to ,,alarmująco wysoki poziom odporności''. Bo na tym nie koniec; aż 30 proc. mięsa zawierało zarazki odporne na antybiotyki rezerwowe - czyli takie, które stosuje się, gdy inne już nie działają.
Przebadane mięso dotyczyło czterech największych niemieckich rzeźni. W żadnej nie było mięsa bez zarazków.
Dużo lepiej wypadło mięso pochodzące z hodowli ekoloigicznych - tutaj zarazków odpornych na antybiotyki nie było.
Taka sytuacja według niemieckich ekspertów może wynikać z tego, że poziom odporności na antybiotyki zarazków w drobiu nie jest monitorowany, inaczej, niż w przypadku wieprzowiny i cielęciny.
bsw/deutsche welle