Kaczkę natrzeć solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Następnie - wysmarować roztopionym masłem,
 
Do środka należy włożyć jabło pokrojone na ćwiartki z wykrojonym gniazdem nasiennym.
 
Kaczkę piec od razu - lub lepiej wstawić do lodówki na kilka godzin.
 
Uwaga!!! Przed pieczeniem wystawić z lodówki, by mięso nabrało temperatury pokojowej.
 
Kaczkę włożyć do żaroodpornego naczynia lub garnka. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut grzbietem do góry w temperaturze 230 stopni - BEZ PRZYKRYCIA.
 
Następnie garnke/naczynie zamknąć, temperaturę pierkarnika zmnieszyć do 180 stopni - i piec kaczkę przez dwie godziny.
 
Uwaga!!! Po godzinie przewrócić kaczkę na drugą stronę.
 
Na 30 minut przed końcem pieczenia należy włożyć do piekarnika jabłka - ewentualnie z cynamonem wsypanym do środka.
 
Po pieczeniu kaczkę wyjąć z piekarnika, można polać wytopionym tłuszczem - wedle upodobania. Tłuszcz z kaczki jest też niezły do smażenia ziemniaków, więc można go zachować.
 
Kaczkę podawać z ziemniakami i żurawiną lub konfiturą malinową.