- zakrzepowo-zatorowy;
- zatorowy
- hemodynamiczny.
- wśród nich wyróżniamy krwotoki śródmózgowe.
- udar mózgu przejściowy (TIA), które mijają w przeciągu doby;
- udar mózgu ustępujący (RIND), którego symptomy mijają w ciągu kilku tygodni;
- udar mózgu dokonujący (CS), w którym objawy są ciągle odczuwalne, jedynie nasilenie częściowo maleje;
- udar mózgu postępujący (PS), który pojawia się nagle i charakteryzuje się stopniowymi zaostrzeniami objawów;
Osoby po udarze często mają trudności w powrocie do pełnej sprawności fizycznej. Jeśli wystąpiła silna forma udaru i objął on większą część mózgu osoba chora może już nigdy nie wrócić do normalnego trybu życia i będzie potrzebować stałej opieki. Trudności w mowie i paraliż mogą nigdy nie ustąpić, co zmniejszy kontakt z osobą chorą i jej sprawność fizyczną. Natomiast jeśli udar mózgu nie był aż tak rozległy, zwykle dochodzi jedynie do lekkiego paraliżu, przez co chory może mieć problem z poruszaniem się lub nieduże trudności z wypowiadaniem się. Przede wszystkim osoba chora powinna trafić pod opiekę lekarzy w ciągu czterech godzin od wystąpienie udaru. Wtedy jego skutki mogą być choć częściowo odwracalne.
JAK ZAPOBIEGAĆ
Trzeba wyeliminować wszystkie ewentualne przyczyny niedokrwienia. Po pierwsze - to dobra dieta. Należy spożywać spore ilości owoców i warzyw, a zwłaszcza przetwory pomidorowe. Posiadają karotenoid - likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem zmniejszającym ryzyko udaru. Warto jeść też gruszki i jabłka. Następnie przydadzą się regularne ćwiczenia. Ci, którzy nie ćwiczą wcale lub prawie wcale, mają znacząco wyższe ryzyko udaru - nawet o 46 procent - od tych, którzy ćwiczą regularnie. Wreszcie waga - nadwaga i otyłość to dobre warunki dla udaru. Jeśli chcesz się ustrzec przed udarem, powinieneś schudnąć i utrzymać prawidłową wagę. Naturalnie odstaw zbyt duże ilości alkoholu - więcej niż jedno piwo to już zdecydowanie za dużo. O paleniu nie warto wspominać - to jeden z głównych czynników ryzyka. Także palenie bierne!
Dodatkowo, warto jeść gorzką czekoladę, najlepiej powyżej 90 proc. kakao, a także pożywać produkty pełnoziarniste. Chleb pełnoziarnisty, ryż brązowy, pełnoziarniste makarony, owies, gryka, kasze.