W takie upały, jakich doświadczamy teraz, aż nie chce się za bardzo jeść, a przecież trzeba. Hiszpanie to rozumieją. Dlatego dziś proponujemy hiszpański chłodnik gazpacho!
Potrzebne składniki na 2-4 porcje:
1 kg pomidorów
2 małe ogórki gruntowe lub 1/3 dużego, szklarniowego
1/4 papryki
2 plasterki cebuli
1/2 ząbka czosnku
mały kawałek papryczki chilli
1 łyżka soku z limonki/cytryny
2 łyżeczki octu winnego
4 łyżeczki oliwy extra vergine
około 3/4 szklanki miąższu z delikatnego, białego pieczywa
Możemy już ruszać do kuchni!
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory sparz wrzątkiem, a następnie obierz. Pokrój je na kawałki, zachowaj miąższ oraz sok, pozbądź się nasion. Do soku z miąższem włóż obrane i pokrojone ogórki, cebulę, czosnek, paprykę. Następnie dodaj papryczkę chilli, sok z limonki, ocet, oliwę i wreszcie- pieczywo.
Wszystko dokładnie zblenduj. Przypraw solą i pieprzem (najlepiej zmielonym). W razie potrzeby możesz dodać cukru czy większej ilości chilli. Przez minimum dwie godziny chłodź gazpacho w lodówce, ewentualnie na kilkanaście minut włóż do zamrażarki.
PROPOZYCJA PODANIA
Z pokrojonych w kosteczkę warzyw wykorzystanych do przygotowania gazpacho, pół łyżeczki skórki startej z limonki czy cytryny oraz jedną łyżką soku możesz przygotować salsę. Dodaj do niej 1 łyżeczkę oliwy, świeże zioła oraz świeżo zmielony pieprz.
Możesz też podać gazpacho z dwoma kosteczkami sera feta.