W takie upały, jakich doświadczamy teraz, aż nie chce się za bardzo jeść, a przecież trzeba. Hiszpanie to rozumieją. Dlatego dziś proponujemy hiszpański chłodnik gazpacho!

Potrzebne składniki na 2-4 porcje:

1 kg pomidorów

2 małe ogórki gruntowe lub 1/3 dużego, szklarniowego

1/4 papryki

2 plasterki cebuli

1/2 ząbka czosnku

mały kawałek papryczki chilli

1 łyżka soku z limonki/cytryny

2 łyżeczki octu winnego

4 łyżeczki oliwy extra vergine

około 3/4 szklanki miąższu z delikatnego, białego pieczywa

Możemy już ruszać do kuchni!

PRZYGOTOWANIE:

Pomidory sparz wrzątkiem, a następnie obierz. Pokrój je na kawałki, zachowaj miąższ oraz sok, pozbądź się nasion. Do soku z miąższem włóż obrane i pokrojone ogórki, cebulę, czosnek, paprykę. Następnie dodaj papryczkę chilli, sok z limonki, ocet, oliwę i wreszcie- pieczywo. 

Wszystko dokładnie zblenduj. Przypraw solą i pieprzem (najlepiej zmielonym). W razie potrzeby możesz dodać cukru czy większej ilości chilli. Przez minimum dwie godziny chłodź gazpacho w lodówce, ewentualnie na kilkanaście minut włóż do zamrażarki. 


PROPOZYCJA PODANIA

Z pokrojonych w kosteczkę warzyw wykorzystanych do przygotowania gazpacho, pół łyżeczki skórki startej z limonki czy cytryny oraz jedną łyżką soku możesz przygotować salsę. Dodaj do niej 1 łyżeczkę oliwy, świeże zioła oraz świeżo zmielony pieprz. 

Możesz też podać gazpacho z dwoma kosteczkami sera feta.