Jeść warzywa - atynowotworowe działanie mają szczególnie warzywa krzyżowe np. brokuły, a także warzywa kapustne. Zwierają substancje ograniczające rozwój komórek rakowych. Ale pamiętaj - gotowanie ważyw niszczy pożyteczne substancje. Dalej: pomarańczowe, czerwone i fioletowe warzywa to świetne źródło przeciwutleniaczy, które „sprzątają” uszkodzone komórki. Generalnie, spożywanie marchwi, buraków, papryki, pomidorów, warzyw dyniowatych, jarmużu, moreli, jagód i innych kolorowych warzyw i owoców ogranicza ryzyko choroby, zwiększa odporność organizmu, a także wzmacnia przed ewentualną walką. Jedzmy również kiełki, czyli lucerny, rzodkiewki, fasoli, brokuła. Wszystkie są bogate w dobroczynne antyoksydanty.
Czosnek i cebula - mają ponad trzydzieści substancji - przeciwutleniaczy oraz flawonoidów, o działaniu antyrakowym.
Owoce cytrusowe to bogactwo substancji pomagających ustrzec się przed rakiem. Należą do nich: karetenoidy, flawonoidy, terpeny, limonoidy, kumaryny.
Tłuste ryby - mają kwasy omega-3. Mają działanie profilaktyczne, a także pomagają w leczeniu nowotworów zapobiegając rozprzestrzenianiu się komórek rakowych.
Zielona herbata - Jest ona źródłem substancji antyrakowych należących do grupy flawonoidów, które pomagają usuwać uszkodzone DNA, które jest zawarte w toksycznych komórkach.
Niektóre przyprawy jak imbir, kurkuma, tymianek, mięta, bazylia, ostra papryczka działają profilaktycznie.
Kakao i gorzka czekolada to również dobre źródło przeciwutleniaczy.
Wino, które spożywane w sposób umiarkowany również może uchronić przed rakiem. Lampka czerwonego wina może bardzo pomóc w profilaktyce chorób nowotworowych.
Więc w dużej części to nasz tryb życia jest profilaktyką przed rakiem. Pamiętajmy więc o tym!
mod