Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jej niedobór powoduje szkorbut, anemię, pogarszanie się stanu skóry. Obniża też naszą odporność, co jest szczególnie problematyczne w okresie jesienno-zimowym. Ale uwaga - nadmiar witaminy C bywa równie groźny, jeśli nie groźniejszy! Dlatego dbajmy o zachowanie proporcji. Co więcej witamina C wcale nie leczy... może zapobiegać, ale ,,kuracja'' kwasem askorbinowym już np. w czasie przeziębienia nie ma większego sensu. 


Witamina C:

- podnosi odporność organizmu, szczególnie w okresie przeciążenia fizycznego,
- może skrócić czas trwania infekcji lub zarażenia
- aktywizuje system immunologiczny organizmu,
- zapewnia sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego,
- odpowiada za produkcję cholesterolu w wątrobie i przetwarzanie go w kwasy żółciowe,
- obniża poziom "złego" cholesterolu w organizmie, podnosząc tym samym poziom "dobrego",
- ochrania organizm przed miażdżycą.

Niedobory witaminy C możemy uzupełniać, włączając do codziennej diety wybrane produkty. Najwięcej witaminy C znajduje się oczywiście w warzywach oraz w owocach:

-cytryna,
-jeżyny,
-pomarańcza,
-kiwi,
-ananas,
-grejpfrut,
-cebula,
-szpinak,
-kapusta,
-brukselka,
-kalafior,
-groszek zielony,
-truskawki,
-maliny,
-pomidory,
-karczochy,
-ziemniaki,
-jabłka,
-kalarepa.

Największe ilości witaminy C znajdziemy w dzikiej róży, aceroli, czarnej porzeczce, czerwonej papryce oraz natce pietruszki i chrzanie. Warzywa i owoce powinny być przechowywane za pomocą mrożenia, jest to najlepsza forma przetrzymywania produktów bogatych w witaminę C.

Uwaga! Witamina C NIE LECZY choroby, ale może jej zapobiegać

Witamina C (kwas askorbinowy) to najbardziej popularna witamina na wzmocnienie odporności, która powszechnie jest uważana za lek na przeziębienie. W związku z tym zajmuje honorowe miejsce w domowych apteczkach w okresie jesienno-zimowych zachorowań. Okazuje się jednak, że to mit, który w 2007 roku został obalony przez lekarzy. Naukowcy przeprowadzili badania, których celem było ustalenie, czy witamina C może zmniejszyć częstotliwość, czas trwania lub nasilenie objawów przeziębienia. Okazuje się, że przyjmowanie kwasu askorbinowego w czasie infekcji nie skraca czasu jej trwania, a także nie łagodzi jej objawów.1 Z kolei codzienne przyjmowanie witaminy C w celach zapobiegawczych, skraca czas trwania przeziębienia o zaledwie 8 proc. u dorosłych i 14 proc. u dzieci. Co ciekawe, wykazano, że witamina C wywiera największy wpływ na ciężko trenujących. Udowodniono, że profilaktyczne przyjmowanie witaminy C przez sportowców zmniejsza ryzyko przeziębienia o 50 proc.

Podsumowując, witamina C nie spełnia roli ochronnej wtedy, gdy infekcja już się rozwinie. Natomiast jej regularne przyjmowanie zmniejsza ryzyko przeziębienia, zwłaszcza u osób, które trenują lub wykonują ciężką pracę fizyczną.

Przedawkowanie

Bardzo duży nadmiar witaminy C może spowodować rozwolnienie, a nawet biegunkę oraz wiatry i wzdęcia. Objawy te ustępują po zmniejszeniu jej przyjmowania. Duże dawki utrudniają wchłanianie miedzi i selenu, należy się zatem upewnić czy zawartość tych pierwiastków w pożywieniu lub preparatach mineralnych jest wystarczająca. Przyjmowanie dużych dawek witaminy C przez dłuższy czas może, u niektórych osób prowadzić do kamicy nerkowej oraz uszkodzenia kanalików nerkowych przez kryształki kwasu askorbinowego.

Badania prowadzono przez 11 lat. W tym czasie jednej grupie mężczyzn w wieku 45-79 lat podawano codziennie suplementy zawierające witaminę C - łącznie aż 1000 mg witaminy C. Po 11 latach okazało się, że przyjmujący witaminę C dwukrotnie częściej zapadali na kamicę nerkową.