Grochówka - zupa klasyczna, piękna i zawsze dobra. A w poniższej wersji... chyba najlepsza. Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
kapusta kiszona - 200 g
kostka rosołowa - 1 sztuka
plastry podsmażonego boczku - 2 plastry
wędzony boczek - 100 g
majeranek - 1 łyżeczka
groch - 200 g
bulion warzywny - 1,5 l
cebula - 1 szt.
ząbki czosnku - 2 szt.
ziemniaki
ewentualnie do tego:
odrobina zielonego groszku
śmietana
liście bazylii
CO ZROBIĆ?
Groch zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin.
Przepłukujemy kapustę. Kroimy ją w drobne kawałki.
Razem z grochem wkładamy do garnka kapustę. Zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut.
Kroimy w drobną kostkę: boczek, cebulę i czosnek. Smażyny razem na patelni. Doprawiamy majerankiem, zalewamy szklanką bulionu. Dusimy przez chwilkę. Potem przekładamy do garnka z kapustą i grochem.
Ziemniaki kroimi w grubą kostkę. Dodajemy do garnka. Dorzucamy kostkę rosołową, gotujemy kilka minut, aż zmiękną ziemniaki.
Dodajemy trochę zielonego groszku, przyprószamy śmietaną, kładziemy liście bazylii.