Często sięgasz po marchew? Jeśli nie – powinieneś natychmiast zmienić swoje zdanie o tym warzywie! Nawet jedna niewielka marchew sprawia, że nasz organizm otrzymuje na tyle dużo beta-karotenu, że mamy zapewnioną kilkukrotną dzienną dawkę witamin A.

Dzięki temu poprawia się nasz wzrok, a co bardzo istotne jesienią – zdecydowanie wzmacnia się nasza odporność na infekcje. Co więcej – w marchwi znajdziemy antyoksydanty, które pomagają zwalczać stany zapalne, które przyczyniają się do powstawania nowotworów, a także przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów w żyłach. Dla wielu osób istotne jest z pewnością to, że można ją jeść na wiele sposobów, nie tylko na surowo!

Marchew możesz zatem zarówno zjeść prosto po umyciu, jak i grillować czy gotować na parze lub w wodzie. To warzywo nie traci swoich właściwości w trakcie przetwarzania – po ugotowaniu ilość beta-karotenu jest w niej nawet wyższa.

Warto jednak rozważyć jedzenie jej na surowo – znajdziemy tu więcej witaminy C, a ta sprawia, że łatwiej przyswaja się wapń. Istotna informacja dla osób na diecie – marchew ma niski indeks glikemiczny, a więc zapobiega skokom poziomu cukru we krwi i napadom głodu.

Co zyskujemy jedząc marchew? Wzmacniamy odporność, regulujemy procesy trawienne, poprawiamy wzrok, wzmacniamy naczynia krwionośne, regulujemy pracę wątroby oraz układu moczowego i żółciowego. Bardzo pozytywnie wpływa też na naszą skórę – mamy tu witaminy takie jak A, B (B1, B2, B6), C, D, E, H, K.

dam