Czernidłak jest grzybem z rodziny pieczarkowatych. W Polsce występują trzy odmiany czernidłaka: kołpakowaty, pospolity i błyszczący.

To właśnie pierwszy z wymienionych potrafi ująć swym smakiem przypominającym nieco smak delikatnej cielęciny.

Jednak poza walorami smakowymi czernidłak kołpakowy jest też źródłem witaminy B1, B2 i C, a także białka, cynku, wapnia, potasu czy magnezu.

Szczególnie polecany redukuje poziom cukru we krwi oraz obniża jej ciśnienie. Dodatkowo posiada on również udowodnione działanie antynowotworowe.

Czernidłaki można z powodzeniem gotować, dusić, smażyć na maśle lub też marynować. A oto przykładowy przepis na pyszną leśną cielęcinę:

Zebrane grzyby opłucz delikatnie pod wodą i odsącz w ręcznik papierowy. Następnie przekrój wzdłuż, posól i popieprz do smaku, panieruj w jajku i mące (może być pszenna lub kukurydziana) i obsmaż z obu stron na maśle lub oleju kokosowym.

Smacznego!