Jak przygotować ocet jabłkowy?
- Usuwamy z jabłek tylko gniazda nasienne, skórkę zostawiamy. Kroimy i miażdżymy umyte jabłka, np. przy użyciu praski do ziemniaków (kawałki jabłek przegniatamy rzez praskę), lub tłuczka do mięsa (kawałki jabłek wkładamy do mocnego worka foliowego i rozbijamy).
- Wkładamy zmiażdżone jabłka do dużego słoja (2/3 objętości) i zalewamy wodą.
- Słój zabezpieczamy gazą i odstawiamy w nienasłonecznione, ciepłe miejsce (16-26C) na 3-4 tygodnie.
- Resztę pracy pozostawiamy naturze :)
Już po kilku dniach rozpocznie się proces fermentacji, podczas której cukry przekształcą się w alkohol. Kolejna fermentacja tym razem octowa przekształci alkohol w kwasy: octowy i jabłkowy. W tym czasie można raz dziennie miksturę przemieszać. Gdy zaobserwujemy, że w słoju już nie zachodzi żadna reakcja (nie ma bąbelków) i mikstura ma octowy zapach i kwaśny smak – oznacza to, że ocet jest gotowy! Wystarczy go odcedzić i przelać do butelek.