22.01.21, 21:27Fot. screenshot - Polsat News

Andrzej Duda w ,,L’Opinion’’: Przestaliśmy być przestrzenią peryferyjną

Prezydent Andrzej Duda napisał komentarz na temat sytuacji w Europie Środkowej dla francuskiego dziennika „L’Opinion”. Prezydent podkreśla w nim, że „Europa Środkowa przestała być peryferyjną przestrzenią między Zachodem i Wschodem”.

- „Europa Środkowa przestała być peryferyjną przestrzenią między Zachodem i Wschodem, stała się strukturą świadomą swych interesów i mającą wpływ na bieg spraw europejskich. Udała nam się emancypacja Europy Środkowo-Wschodniej” – przekonuje Andrzej Duda na łamach „L’Opinion”.

Prezydent wymienia trzy obszary kluczowe dla współpracy w Europie Środkowej. Są to: Grupa Wyszehradzka, grupa B9 oraz Trójmorze.

- „Członkostwo krajów Europy Środkowej w UE i NATO jest ważną, utrwaloną częścią ładu europejskiego i atlantyckiego” – podkreśla.

Zwraca uwagę, że Polska dobrze radzi sobie z kryzysem wywołanym pandemią koronawirusa. Przypomina, że przed pandemią odnosiliśmy znakomite wyniki gospodarcze i zbliżaliśmy się do poziomu najbardziej rozwiniętych w gronie OECD krajów.

Prezydent wskazuje, że Europa Środkowa dołączyła do najszybciej rozwijających się na świecie regionów.

kak/PAP

Komentarze

ala2021.01.24 11:45
Prezydentem Polski Andrzej Duda- doktor nauk prawnych. Blisko społeczeństwa, blisko nas, spontaniczny, pragnący pięknej i dumnej Polski. Myślący o Polsce i Polakach.
Anonim2021.01.23 17:30
Sanepid Jelenia Góra OBYWATELSKIE aresztowanie Dyrektorki za prześladowanie restauratorów i hotelarz ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, https://www.youtube.com/watch?v=s9XHpF7d2WE&feature=youtu.be
Walter2021.01.23 17:20
Podsumowanie dokonan polityków związanych z PiS-em. Andrzej Duda złamał następujące artykuły Konstytucji: art. 7, 10, 32, 42, 126, 144, 173, 178, 179, 180, 183, 187, 190, 194. Gdyby nie interwencja Unii Europejskiej cała Puszcza Białowieska zostałaby wykarczowana. Doprowadzono do ruiny stadninę w Janowie. Spółki skarbu panstwa pod zarządem "misiewiczów" z nadania PiS-u mają 30 mld zł strat. Miliony wydawane są na przekopanie Mierzei Wiślanej, po której będą mogły pływać tylko statki o małym zanurzeniu, a takie po Bałtyku nie pływają. Ogromne pieniądze wydawane są na przegotowania do budowy centralnego Portu Komunikacyjnego, który nigdy nie będzie zbudowany. Dyrektorzy zatrudnieni przy tym zarabiają miesięcznie 50 tys zł za pilnowanie trawy. Łukasz Szumowski wydał miliony na respiratory, których nie ma i nie będzie. Jacek Sasin wydał 70 mln zł na wydrukowanie kart do głosowania bez podstawy prawnej, wyborów 10 maja 2020 roku nie było. Od 2015 roku tj od czasu przejęcia władzy przez PiS zadłużenie finansów publicznych wzrosło o 500 mld zł. W Świnoujściu zlikwidowano stocznie, która zbankrutowała. Likwidowane są kopalnie, wbrew przedwyborczym zapewnieniom. Zbigniew Ziobro chce zawetowania unijnego budżetu, co mogłoby spowodować miliardowe straty dla naszego kraju. Minister Sprawiedliwości i Prokurator Generalny nie chce powiązania praworządności z unijnymi dotacjami. Dla łamania praworządności gotowy jest poświęcić unijne dotacje. Według polityków z PiS-u "suwerenność" polega na łamaniu Konstytucji i prawa europejskiego. Długość trwania procesów sądowych od 2015 roku zwiększyła się trzykrotnie. Przekazano roczną dotację na TVP w wysokości 2 mld zł, która oczernia polityków opozycyjnych za pieniądze z naszych podatków. Przekazano z budżetu panstwa ogromne pieniądze na fundacje Tadeusza Rydzyka, w zamian za polityczne poparcie. Zadłużenie szpitali od 2015 roku zwiększyło się wielokrotnie. Jak można głosować za kontynuacją takiej polityki?
ala2021.01.24 11:46
Walter-TVN wyprało ci mózg? Wklejasz to gdzie się da. Wyluzuj chłopie!!!
gośc2021.01.24 11:47
Facet, zacznij myśleć samodzielnie a nie wypisuj głupot!
Szlomo Rozencwajgier2021.01.23 11:30
Za czasów Gubernatoru Dudu najlepsze interesa robimy z polskim rządem! Wszystko idzie doskonale tak jak my z Prezesem Kalkstainu ustalili. Gubernator wprawdzie nie koszer ale żonę ma z korzeniami i sam mocno sympatyzuje z naszą sprawą. Dobrą robotę on robi aj waj! Tu się pomodli tam podniesie Hostię, goje myśleć że on za nimi! Hahah a przecie to nasz człowiek jest! Zawsze chętnie podpisze jak trzeba dokopać miejscowym a naszą sprawę wesprzeć. Najlepszy Gubernator w historii nowoczesnej Polski to jest!
Nie ma powodów do radosci2021.01.23 10:20
Polska stała się ostoja sredniowiecza buractwa i wiesniactwa w Europie TAKICH NS TERAZ WIDZA
cam2021.01.23 9:42
Durnia mamy za prezydenta. Przed rządami PIS polska była postrzegana w Europie jako lider przemian gospodarczych i politycznych oraz kluczowy partner do rozmów w naszym regionie. Dzięki polityce PIS i samego durnia spadliśmy w europejskiej rodzinie do roli wujka Staszka, którego zaprasza się co prawda na rodzinne imprezy, bo tak wypada. Ale wiadomo, że wujek Staszek na starcie się uchleje, ze wszystkimi pokłóci o nic, wszystkich poobraża, na końcu zaśnie pod stołem i zepsuje powietrze.
jle_ffm2021.01.23 10:22
A wczoraj w wywiadzie dla TVN24 powiedział, m.in.: o karnie delegowanych prokuratorach, że on nie widzi tutaj żadnego problemu, oni zawsze mogą zmienić zawód (można być adwokatem, radcą) jeśli im się to nie podoba...Albo w temacie protestów, że u nas policja działa profesjonalnie i nie ma przypadków, by ktoś zginął (cóż za łaskawcy). A jeśli chodzi o spóźnione gratulacje dla Bidena to on uważa że wykazał się tutaj dojrzałą dyplomacją, czyli z tego wynika że cały demokratyczny świat który złożył gratulacje Bidenowi wcześniej prowadzi dyplomację niedojrzałą...
cam2021.01.23 10:40
A czego można się spodziewać po durniu? W medialnej szkole rydzyka nauczyli go tylko sztuki wygłaszania kazań (tempo, gestykulacja, artykulacja itp.) Mądrzejszy się od tego nie zrobił.
katolicka kretynizacja polski 🇵🇱2021.01.23 9:19
Durnia mamy za prezydenta.
Józef2021.01.23 8:48
Jacy oni w PiS - ie są niedowartościowani.
Mateo2021.01.23 8:41
I uwierzyli żabojady?????????????????????????????
cam2021.01.23 9:38
Baaaa.... musieli, w końcu kto ich uczył jeść widelcem.
Maxx772021.01.23 8:40
Za chwilę w niemieckich mediach (bardzo usłużnych dla ich rządzących) będzie nagonka na Polskę... a także w Polsce ich polsko języczne niemieckie media, będą pluły jadem na Prezydenta i Polskę... taką mamy zakłamaną rzeczywistość pseudo-medialną...
Anonim2021.01.23 8:36
„Otwórz oczy.”
katolik2021.01.23 8:17
Duda miał moje zaufanie takie jak PIS ---- ALE----- Duda to nie mąż stanu , a PIS to nie Polacy i nigdy już na nic nie zagłosuję.
JonB2021.01.23 7:21
Ou nawet juz i z tej przestrzeni wylecielismy ?
Anonim2021.01.23 5:40
Jak KK ułatwi sprawę wypisze się z tej organizacji, Szumowski zdemontował na wiosnę służbę zdrowia i do tej pory nie został ekskomunikowany ani nawet potępiony. Szumowski jest takim samym katolikiem jak doktor Mengele i komentatorzy pisowscy na frondzie. O Niedzielskim nie wiem za dużo poza tym że kontynuuje dzieło Szumowskiego. https://www.dw.com/pl/pomoc-w-ucieczce-nazistom-watykan-i-linia-szczurów/a-52600329
Hiszpania NIE ODDAJE przodownictwa!2021.01.23 2:54
Wczoraj "TYLKO" 38 TYŚ. - - - UK 12 TYŚ. - - - Francja 23 TYŚ. - - - a POLSKA NIECAŁE 5 TYŚ.! - - -
Hiszpania NIE ODDAJE przodownictwa!2021.01.23 2:55
A małej Holandii "tylko" 6 TYŚ, Czechy "tylko" 8 TYŚ....
A może zamiast "lockdownu" model szwedzki?2021.01.23 2:52
ONI IDĄ PO REKORD! JUŻ NIEMAL 60 tyś.! Jak do tej pory mają ponad 50 tyś. zmarłych NIEPOTRZEBNIE! Ale oczyścili domy starości i różne wariatkowa. Budżet szwedzki będzie bez deficytu.
przedruk: Masowa zbrodnia w Szwecji2021.01.23 2:53
ONI IDĄ PO REKORD! JUŻ NIEMAL 60 tyś.! Jak podają nieoficjalne statystki z domów pogrzebowych w Szwecji, zgonów mogło nawet być ponad 50 tyś.! Rząd Stefana Löfven może stanąć przed sądem dlatego ukrywa prawdziwe dane. Prof. epidemiologii Joacim Rocklöv określił działania rządowe jako masowa zbrodnia.
przedruk:Prof. Joacim Rocklöv z Umeå Universitet2021.01.23 2:53
jest specjalistą od chorob zakaźnych, uznanym i nagrodzonym naukowcem. Otrzymał m.in. z Institute Pasteur oraz Prince Albert II z Monaco nagrodę na badania nad tzw. arbovirus, można powiedzieć, że wie co mówi. Potwierdził, że rząd szwedzki ukrywa prawdziwą ilość ofiar. Szczególnie w pierwszej fazie pandemii. ONI IDĄ PO REKORD! JUŻ NIEMAL 60 tyś.! - - - I jak się okazuje rząd nie tylko szwedzki nie przygotował się drugiej fali, podobnie jak reszta "rozwiniętej" Europy. W Włoszech w pierwszej fali zmarło po domach tysiące samotnych starych ludzi. W Hiszpanii rząd lekceważąc powagę sytuacji doprowadził do tragedii narodowej. Nie ma sensu wspominać Rosji i Brazylii - tam już NIKT NIE LICZY ofiar. Putin tylko półgębkiem wspomniał, że muszą "poprawić" budżet narodowy. Następny krok to kartki na chleb.
my PiS-owcy wiemy2021.01.23 5:42
że dobry Polak to martwy Polak. W tym roku pod pretekstem walki z wirusem zlikwidujemy kolejne sto tysięcy ludzi.
Beno2021.01.23 1:44
Jestem żydowskich gejem.
hahahahaha2021.01.22 23:23
23:23 i tak mało lewackich ojszczypłotów? Pijani poszli spać?
masowa zbrodnia w Polsce2021.01.22 23:12
https://nczas.com/2021/01/22/braun-i-sommer-kto-odpowie-za-60-tysiecy-zgonow-i-najwyzsza-inflacje-w-europie-video/
Dziennikarz TVN2021.01.22 23:30
Nagłaśnianie propagandowe, manipulujące cyframi to bohaterstwo dla naszej TV...
wielki sukces2021.01.22 23:46
Wskaż pisowski durniu . choć jedno państwo na zachodzie gdzie zmarło więcej niż w Polsce. Nie znasz ? Tak myślałem. PIS jest najefektywniejszym rządem od czasów okupacji.. 3 razy więcej śmierci nadmiarowych niż w Szwecji i 5 razy tyle co Niemczech. Nie ma rzeczy niemożliwych dla tego rządu.
poczytajmy pisowskich idiotów na wiosnę2021.01.22 23:52
https://www.fronda.pl/a/rosnie-bunt-szwedow-zatrzymac-ludobojstwo,143771.html - czy jest głupsza istota od PiSowca? wątpie bo nawet świnia bez mózgu nie blokowała by gospodarki i nie zamykała szpitali w czasie kryzysu. Po liczbie wykopanych dołków PiS poznajemy.
komentarz co dostał 357 plusów2021.01.22 23:53
MT(*) 2020.05.3 21:04 Szwecja ma cztery razy mniej obywateli niż Polska i cztery razy więcej ofiar śmiertelnych wirusa. A obłąkane lewactwo w swoich TVN-ach, GW, Newsweekach etc. od początku pandemii nie może ochłonąć z wrażenia o rzekomym geniuszu rządu Szwecji w walce z wirusem. No to mają ten "geniusz" lewacko-tęczowych paranoików. Lewactwo jest znakomite w ludobójstwie. Hitler i Stalin dowiedli tego aż nadto.
katolik2021.01.23 8:11
PIS do dymisji, jak mówisz nawet świnia mialaby więcej rozumu, a jaką swinią trzeba być, aby dla układu z nazistami i masonami robic Polakom HOLOCAUST. PIS TO NIE POLACY!
Randka już teraz, teraz ...2021.01.22 22:04
Mam kamerkę w mojej odbytnicy podłączoną do internetu. Zobaczysz nie tylko moje hemoroidy ale i obrzezanego chüja w mojej düpie. . . . Zajrzyj tu: [email protected] i umów się. ========================= I słowo od mojego sponsora: Spółka Państwowa GM offeruje poprawioną formułę znanego i znakomitego produktu: "Albert extra VERGIN oil do smarowania odbytnic i do spożycia".
KukłaDudyniaNaPeryferiachJakiegokolwiekZnaczenia2021.01.22 21:54
Kukła Dudyń jak bezrobotny prawiczek Bodakowski - skrobie jakieś brednie, bzdety i bajdurzenia do gazetek dla działkowców-dewotów i oszalałych entomologów.
katolik2021.01.22 21:51
zdrajcy weszli w układ swiatowy z nazista garesem sorosem masonami, aby dorówna mordercom i stanoać na pedestale. Za pseudopandemie, już i tak nie istniejecie w Bożych planach, ale w szatanskich
więcej lockdownów bo tak fajnie umieramy2021.01.22 22:04
https://www.money.pl/gospodarka/indeks-excess-mortality-czyli-nadliczbowe-zgony-w-2020-polska-na-drugim-miejscu-w-ue-6599948393917408a.html
ostrzegałem że2021.01.22 22:19
w nadwyżkach za 2020 do lat poprzednich liczone procentowo możemy być poza podium ale z krajów zachodu powyżej 8 mln per capita 1 MIEJSCE 𝐏𝐎𝐋𝐒𝐊𝐀 75 tys zgonów i 300 mld kredytów od wiosny 2)Włochy b.d. ale by wygrać muszą mieć 119 tys 3)Hiszpania ma ok 75 tys 4)Belgia ok 18 tys 5) Czechy ok 15.5 tys 6)Portugalia ok 12 tys 7)GB – 76 tys 8) Austria ok 9 tys 10)Holandia ok 17,5 tys [[[ kraje gdzie obostrzenia są najłagodniejsze lub nie do wyegzekwowania 10) 𝐅𝐑𝐀𝐍𝐂𝐉𝐀 ok 65 tys - na nasze 37 tys 11)𝐒𝐙𝐖𝐀𝐉𝐂𝐀𝐑𝐈𝐀 7 tys -na nasze 31 tys 12)𝐒𝐙𝐖𝐄𝐂𝐉𝐀 7 tys - na nasze 26 tys ]]] 13 ) Niemcy ok 40 tys (nieliczni co poza nami mieli BCG)……. //////// USA ok 350 tys czyli 40 tys na ludność Polski//////////// ……… holocaust Polaków w wyniku lockdownu jest już zliczany przez Eurostat a nie tylko anonimów