Sos teriyaki to w rzeczywistości marynata dodawaną do mięsa i ryb, zanim zostaną one poddane obróbce cieplnej. W skład marynaty wchodzą trzy główne składniki: sos sojowy, mirin i cukier.

- Ten pierwszy dodaje daniom unikalnego smaku umami, jak również słoności i ciemnej barwy, dwa ostatnie gwarantują harmonizujący dodatek słodyczy, który poza walorami smakowymi zapewnia atrakcyjny połysk pieczonym lub grillowanym potrawom – czytamy na portalu ekologia.pl.

Mirin to ryżowe wino o niskiej zawartości alkoholu i wysokim poziomie cukru. Do sosu teriyaki zamiast mirin można także użyć sake.

Domowy sos teriyaki

Składniki:

  • 1 szklanka sosu sojowego

  • 1 szklanka sake

  • ½ szklanki sosu mirin

  • ¼ szklanki cukru brązowego

  • 2 łyżki startego imbiru

Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy w małym garnuszku i ogrzewamy na niewielkim ogniu dopóki cukier całkiem się nie rozpuści. Stosujemy jako marynatę lub dodatek do dań.

Sos teriyaki jest przede wszystkim stosowany do mięsa – kurczak teriyaki to międzynarodowy klasyk. W dawnej kuchni japońskiej sos teriyaki powstał głównie z myślą o rybach i owocach morza - dania z łososia, tuńczyka, marlina czy makreli, które maczano kilkakrotnie w gęstym słodkim sosie sojowym, a następnie grillowano.

- Współcześni Japończycy znacznie częściej jednak smażą marynowane ryby, zanurzając je w sosie teriyaki dopiero na krótko przed końcem smażenia – czytamy.

 

mp/ekologia.pl