Sos teriyaki to w rzeczywistości marynata dodawaną do mięsa i ryb, zanim zostaną one poddane obróbce cieplnej. W skład marynaty wchodzą trzy główne składniki: sos sojowy, mirin i cukier.
- Ten pierwszy dodaje daniom unikalnego smaku umami, jak również słoności i ciemnej barwy, dwa ostatnie gwarantują harmonizujący dodatek słodyczy, który poza walorami smakowymi zapewnia atrakcyjny połysk pieczonym lub grillowanym potrawom – czytamy na portalu ekologia.pl.
Mirin to ryżowe wino o niskiej zawartości alkoholu i wysokim poziomie cukru. Do sosu teriyaki zamiast mirin można także użyć sake.
Domowy sos teriyaki
Składniki:
-
1 szklanka sosu sojowego
-
1 szklanka sake
-
½ szklanki sosu mirin
-
¼ szklanki cukru brązowego
-
2 łyżki startego imbiru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy w małym garnuszku i ogrzewamy na niewielkim ogniu dopóki cukier całkiem się nie rozpuści. Stosujemy jako marynatę lub dodatek do dań.
Sos teriyaki jest przede wszystkim stosowany do mięsa – kurczak teriyaki to międzynarodowy klasyk. W dawnej kuchni japońskiej sos teriyaki powstał głównie z myślą o rybach i owocach morza - dania z łososia, tuńczyka, marlina czy makreli, które maczano kilkakrotnie w gęstym słodkim sosie sojowym, a następnie grillowano.
- Współcześni Japończycy znacznie częściej jednak smażą marynowane ryby, zanurzając je w sosie teriyaki dopiero na krótko przed końcem smażenia – czytamy.
mp/ekologia.pl