Domowy obiad wymaga od nas często wielu przygotowań. Przeważnie jest jednak znacznie zdrowszy od tego, jaki możemy zjeść „na mieście”. Co jednak zrobić, kiedy czasu mało, a my mamy akurat ochotę na tradycyjny obiad, którego składnikiem są gotowane ziemniaki? Jest na to sposób!

Mimo, że ugotowanie ziemniaków trwa dość długo, czas ten można bardzo mocno skrócić. Wystarczy zastosować bardzo prosty, a niezwykle pomocy trik, dzięki któremu nawet gdy czasu mamy niewiele – zdążymy przygotować syty posiłek.

Zasada jest prosta – ziemniaków nie zalewamy wówczas zimną wodą, jak robimy to zazwyczaj, ale wrzącą, przegotowaną zawczasu w czajniku. Dzięki temu czas gotowania ziemniaków skrócić możemy nawet do 5 minut. Najczęściej jednak gotować je będziemy 10 minut. To nadal zdecydowanie mniej, niż metodą „tradycyjną”.

Pamiętajmy jednak, aby nie robić tego zbyt często – tracimy wówczas sporo witamin, które zwarte są w ziemniakach. Warto też zadbać o dobranie bulw mniej więcej równej wielkości – mamy wtedy pewność, że ugotują się w równym czasie.

Smacznego!