Placki z cukinii można przygotować całkiem podobnie jak te tradycyjne, ziemniaczane. Jest to danie lekkie, a zarazem- proste i szybkie w przygotowaniu. Przedstawiamy przepis na placki z cukinii:

Składniki:
2 średnie cukinie
6 łyżek mąki
1 ząbek czosnku
1 jajko
130g sera feta
sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Dokładnie umyj cukinie, odetnij końcówki. Zetrzyj na tarce jarzynowej o drobnnych oczkach. Usuń nasiona, jeżeli są. 

Startą masę włóż do sitka. Posyp szczyptą soli i odstaw na 10-15 minut, aby pozbyć się nadmiaru soku. Następnie przełóż masę do miski, dodaj jajko i ser, dosyp pieprzu.

Czosnek obierz i przecińsnij przez praskę, a następnie dodaj do masy z cukinii. Całość wymieszaj jeszcze z mąką. 

Rozgrzej olej na patelni, Nałóż łyżką masę. Usmaż placki z obu stron, aż zyskają złoty kolor.  Gotowe placki odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu,

Jak podać placki? Będą smakować dobrze ze śmietaną albo posypane koperkiem.

Smacznego!

tag/Fronda.pl