10.12.20, 12:20Fot. Andy Andrew Fogg via Flickr, CC 2.0

Pomidorowa, jakiej jeszcze nie jadłeś! Rozgrzewa i leczy

Pomidorowa... danie pozornie proste, ale zapewniam was, można je zrobić naprawdę ciekawie. Oto przepis na doskonałą, rozgrzewającą pomidorową - na jesień w sam raz. A to nie wszystko - dzięki jednemu składnikowi ta zupa ma w dodatku właściwości lecznicze.

Potrzebujemy
- jednej cebuli
- papryczka chili
- łyżki oliwy z oliwek
- bazylia (powinny być to świeże liście, ,,od biedy'' można dać suszone)
- puszka siekanych pomidorów 400g albo 5-6 dużych pomidorów (sparzonych, obranych, posiekanych)
- wywar warzywny, warzywno-mięsno albo rosół - 1 litr
- sól do smaku
- łyżeczka słodkiej papryki czerwonej
- główka czosnku

Co zrobć?

Cebulę i liście bazylii siekamy. Papryczkę chili kroimy na pół, ewentualnie usuwamy pestki (są bardzo ostre - ale można zostawić). Rozgrzewamy oliwę w garnku. Dorzucamy cebulę, smażymy kilka minut. Dodajemy rozgnieciony lub drobno posiekany czosnek - ile? To zależy - jeden ząbek do smaku, lub nawet 5-6 ząbków dla zdrowia - bo to właśnie czosnek daje nam pożądane właściwości lecznicze.

Po chwili dodajemy pomidoryoraz wywar warzywny. Dorzucami ostrą papryczkę chili, mieszamy i gotujemy od 20 do 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie zawartość garnka przelewamy i przecieramy przez sito. Doprawiamy solą i papryką słodką.

Efekt? Piorunujący. Nie dość, że pyszna, to i rozgrzewająca... A jeżeli dodaliśmy czosnek, to jak zwykle dzięki niemu - pomaga w pokonywaniu chorób. 

Smacznej pomidorowej!!!

Komentarze

Anonim2020.12.10 12:43
Ta zupa ma czerwony kolor! To godzi w rodzinę i narodowe wartości!!!!
AAAtomek2020.12.10 12:46
Kolor taki jakiś sowiecki, komunistyczny?