Kochasz pizzę, ale chcesz, aby była nieco zdrowsza i mniej tucząca? Mamy dla ciebie idealny przepis, dzięki któremu będziesz mógł cieszyć się swoim ukochanym danie zdecydowanie częściej.
Mowa o pizzy na spodzie z cukinii. Teraz, kiedy w sklepach nie brak świeżych warzyw jest najlepszy czas, aby wypróbować tego przepisu w domu. Do przygotowania pizzy będziesz potrzebował:
- dwóch niedużych cukinii,
- 430 g mąki
- 1 jajka
- 20 gramów żółtego sera
- 5 łyżek mąki pszennej
- po pół łyżeczki: oregano, bazylii oraz soli
Do przyrządzenia sosu przygotuj:
- pół średniej cebuli
- ząbek czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- łyżkę oleju
- 4-5 łyżek wody
- sól oraz pieprz do smaku
- dodatki, które najbardziej lubisz na pizzy
Cukinie musisz umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posól i odstaw na kilkanaście minut, po czym odciśnij dokładnie sok. Do tak przygotowanej masy dodaj jako, mąkę, starty ser oraz zioła i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj olejem i przełóż ciasto, formując w okrągły placek. Wstaw do piekarnika na 20 minut, uprzednio rozgrzewając go do 180 stopni Celsjusza.
Teraz czas na sos. Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia cebuli i dodaj przecier, wodę oraz przyprawy i zioła. Przemieszaj, smaż przez chwilę.
Następny krok to wyjście pizzy z piekarnika i posmarowanie przygotowanym sosem. Na wierzchu układamy ulubione dodatki oraz ser i ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Smacznego!!!