Wrzesień to miesiąc, który w wielu domach pachnie śliwkami i robionymi z nich powidłami. Jest jednak sposób na to, aby wyśmienite, domowe powidła, były jeszcze lepsze! Wystarczy kakao, czekolada i trochę przypraw.

Przepis jest bardzo prosty. Śliwki trzeba najpierw umyć, wypestkować i wrzucić do garnka. Podlej je odrobiną wody i gotuj przez 3 dni, codziennie po ok. 3 godziny. Koniecznie jednak pamiętaj o MIESZANIU! Śliwki niestety lubią się przypalać.

Po trzech dniach śliwki powinny się w większości rozpaść i mamy gotowe powidła, które moglibyśmy przekładać do słoików. Należy jednak sprawdzić ich słodkość i w razie konieczności – dodać nieco ksylitolu czy cukru (najlepiej trzcinowego). To jednak nie wszystko!

Do gotowych (gorących!) powideł dodaj 2 tabliczki gorzkiej czekolady (na każde 6 kg owoców) i 3-4 łyżki kakao. Mieszaj, aż całośc się dokładnie połączy. Całość dopraw (wedle smaku) cynamonem i raz jeszcze dodaj cukru. W ten sposób otrzymasz powidła czekoladowe, które przegonią każdą jesienną chandrę!

Pamiętaj, aby powidła przekładać do słoików, gdy są gorące – dzięki temu po zakręceniu i odwróceniu staną się szczelne i mogą przez długi czas czekać w domowej spiżarni na odpowiednią okazję.

Smacznego!

dam/Fronda.pl