23.02.19, 12:10fot. Pilecka, lic. CC BY-SA 3.0 via Wikipedia, zdj. edytowane

Za racuchy z jabłkami dam się pokroić...

Racuchy z jabłkami... za nie dam się pokroić! A gdy zrobię je według tego przepisu... Po prostu uwielbiam!!!

POTRZEBA:

-2 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka mleka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka cukru waniliowego
-2 jajka
-3 łyżki cukru
-1 duże jabłko

CO ZROBIĆ:

Żółtka oddzielamy od białek.

Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na gładki kogel mogel.

Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 

Na zmianę wlewamy mleko, trochę mąki, mleko, trochę mąki.

Gdy masa jest gładka, dodajemy do całości starte na dużych oczkach jabłko.

WAŻNE: jeśli jabłko jest bardzo soczyste, należy je trochę odcisnąć z soku. 

Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.

Na rozgrzany olej dajemy ciasto forując małe placuszki.

Ogień nie może być za duży, by racuchy nie spaliły się, a w środku były surowe.

Racuszki pięknie rosną, są pulchniutkie.

Smacznego!!!

Komentarze

wiena2019.02.23 14:51
Racuchy robi się na drożdżach
Sonia2019.02.24 11:06
To prawda ,racuchy robi się na drożdżach,często je robię i dużo,znikają błyskawicznie.
Luzifer2019.02.23 13:50
Najlepsze byly mojej niezyjacej juz babci, czasami zrobie sam, ale to juz nie to.
Quec.2019.02.24 0:25
Ty miałeś ba, babcię! Ty sam satanista. Wypierdek mamuci mówi o babci! Ty diabełku kpisz sobie z nas?. - Jeszcze powiedz, żeś "mamusię" miał
Franek2019.02.23 12:52
Pychotka moja mama takie racuszki robiła .